Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vysvědčení a rodiče

KLATOVSKO - Konec školního roku a hodnocení dětí ve školách. Doporučení pro rodiče. 

    Ve čtvrtek 30. června budou žáci a studenti dostávat hodnocení na vysvědčení za pololetí školního roku. Některé děti, které dostanou špatné známky, mají strach  z rodičovských výhrůžek a trestů. Často bývá jednou z příčin útěků z domova. Motivací pro dítě není fyzické trestání od rodičů. 

Rodiče mají vysvětlit dítěti, že s jeho výsledky nejsou spokojeni a mohou v příštích měsících pomoci zvládnout učivo lépe. Rodiče nezapomeňte svůj slib následně splnit.

Na špatné výsledky ve škole děti reagují různě.

  •       Evidujeme i útěky dětí z rodin a následuje pátrání po pohřešovaných osobách - obava z reakce rodičů na známky.
  •       Někteří přísní rodiče pohrozí dětem, že nesmí se špatnými známkami chodit domů. Stává se, že dítě nedokáže vyhodnotit    pravdivost tohoto prohlášení a potom raději domů nejde. 
  •      Někdy přísný rodič používá tělesné či jiné tresty a dítě má strach z toho, že bude za známky fyzicky potrestáno nebo slovně ponižováno.

      Dítě mnohdy nesplňuje očekávání a představy rodičů. Někteří rodiče kladou velké nároky na dítě, které tyto nezvládá.Rodič neumí správně vychovávat dítě a nevnímá jeho projevy úzkosti i smutku, vzteku, deprese.

    Rodiče motivujte kladně své dítě. Pochvala je  pro další úspěch dítěte největší motivací, podporujte jeho sebevědomí a pomáhejte při řešení jeho problémů.

 

 

 

 

 

 

nprap. Ladmanová Dana

29. června 2016

vytisknout  e-mailem