Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Využili zaplavení domu

Šumperk - za pomoci traktoru a lana strhl hospodářské stavení 

V dubnu letošního roku obvinili kriminalisté Policie České republiky v Šumperku 29letého muže a 52letou ženu ze Šumperska z trestného činu pojistný podvod, kterého se měli dopustit v měsíci květnu 2009. Oba obvinění úmyslně vyvolali smyšlenou pojistnou událost, k čemuž využili zaplavení domu při lokální záplavě v měsíci květnu 2009 v obci na Šumpersku. Rozvodněný potok tehdy zaplavil dům a přilehlou hospodářskou budovu do výše asi jednoho metru, kdy voda do dvou hodin opadla. Druhý den obviněný za pomoci traktoru a lana strhl hospodářské stavení. Ještě týž den obviněná telefonicky oznámila pojistnou událost u pojišťovny, přičemž se představila a jednala jako majitelka objektu, a to bez jejího vědomí.

Likvidátorovi pojišťovny pak na místě uvedli, že při povodni došlo k zatopení objektu vodou z polí, zabahnění pozemku a budov a následnému spadnutí hospodářské budovy. Přičemž likvidátorovi neřekli, že by nějakým způsobem sami přispěli ke stržení hospodářské budovy. Plněním pojistné události tak bylo poškozenou pojišťovnou neoprávněně vyplaceno pojistné plnění ve výši přes 530000 Kč.

Oba obvinění si podali proti usnesení policie o jejich obvinění stížnost, která však byla Okresním státním zastupitelstvím v Šumperku zamítnuta.

Trestní zákon pro tento trestný čin ukládá trest odnětí svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

por. Mgr. Miloslav SVATOŇ

vytisknout  e-mailem