Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Vývoj kriminality na Havlíčkobrodsku

HAVLÍČKOBRODSKO: Kriminalita v prvním pololetí letošního roku klesla. 

V prvním pololetí letošního roku došlo na Havlíčkobrodsku celkem k 525 trestným činům a z tohoto počtu se policistům podařilo objasnit 227 skutků. Celková objasněnost tedy činila 43,2 %. Dále policisté objasnili 68 případů z let předchozích. V roce 2023 došlo v první polovině roku k celkem 628 trestným činům, z nichž policisté objasnili 312, tedy 49,7 %. Kriminalita za letošní první pololetí tak klesla o 103 evidovaných trestných činů.

Násilná trestná činnost

Na Havlíčkobrodsku došlo v prvním pololetí letošního roku k 66 násilným trestným činům, z nichž kriminalisté do konce prvního pololetí objasnili 30. Celková objasněnost násilné trestné činnosti tedy za toto období činila 45,5 %. V prvním pololetí roku 2023 došlo k 62 zaevidovaných trestných činů, přičemž z tohoto počtu jich kriminalisté objasnili 36, a objasněnost tak činila 58,1 %.

Nejčastějším násilným trestným činem, který byl v prvním pololetí roku 2024 na území Havlíčkobrodska evidován, bylo úmyslné ublížení na zdraví. Policisté zaevidovali celkem 25 případů, z nichž 9 do konce pololetí objasnili, což je 36 %. V roce 2023 se v prvním pololetí jednalo 33 činů, z toho 19 objasněných.

Dalším trestným činem, který má druhé největší zastoupení v této kategorii trestné činnosti, je trestný čin nebezpečné vyhrožování. V první polovině tohoto roku se jedná celkem o 13 případů tohoto trestného činu, přičemž deset případů policisté objasnili. Oproti stejnému období loňského roku, došlo u tohoto trestného činu k nárůstu o osm trestných činů.

Třetím nejčastějším trestným činem v této kategorii je porušování domovní svobody. Policisté v prvním pololetí letošního roku zadokumentovali 12 případů, z toho se jim podařilo do konce daného období čtyři případy objasnit.

Mravnostní trestná činnost

V prvním pololetí roku 2024 prověřovali kriminalisté 17 mravnostních trestných činů, z nichž v tomto období tři objasnili, což je 17,7 %. V této kategorii došlo ve srovnání se stejným obdobím roku 2023 k poklesu o devět případů.

Majetková trestná činnost

V kategorii majetkové trestné činnosti došlo k poklesu nápadu, a to o 46 trestných činů. Zejména v případě krádeží prostých kriminalita za toto období poklesla o 40 případů.

Za první pololetí roku 2024 policisté na Havlíčkobrodsku zadokumentovali 219 majetkových trestných činů. Z tohoto počtu se policistům podařilo objasnit 66 případů. Objasněnost majetkové trestné činnosti za uvedené období činila 30,1 %. Ve stejném období loňského roku se jednalo o 265 případů, z toho 84 objasněných, což je 31,7 %.

V letošním roce se jednalo o 57 případů krádeží vloupáním, 57 případů krádeží prostých a 105 případů připadá na ostatní majetkovou kriminalitu.

Hospodářská trestná činnost

V prvním pololetí roku 2024 policisté na Havlíčkobrodsku zadokumentovali 35 hospodářských trestných činů, z nichž do konce pololetí 15 objasnili. Objasněnost tedy v tomto případě činila 42,9 %. Oproti stejnému období roku 2023 došlo ke značnému poklesu evidovaných trestných činů. Policisté v první polovině loňského roku prověřovali 54 případů, z nichž do konce pololetí 30 objasnili, tedy 55,6 %.

Jedním nejčastěji prověřovaným trestným činem v kategorii hospodářské kriminality na Havlíčkobrodsku je trestný čin podvod s 13 zaevidovanými případy, přičemž v pěti případech policisté do konce pololetí prověřování ukončili a objasněnost tak činila 38,5 %. V porovnání s loňským rokem za stejné období došlo k nárůstu o sedm spáchaných skutků.

Dalším nejčastějším trestným činem v této oblasti jsou úvěrové podvody, kdy je v letošním období zaevidováno celkem šest trestných činů dané problematiky.

Ostatní trestná činnost

V kategorii ostatní kriminality policisté na Havlíčkobrodsku v prvním pololetí roku 2024 zaevidovali 109 trestných činů, přičemž v 59 případech policisté do konce pololetí prověřování ukončili a objasněnost tak činila 54,1 %. V loňském pololetí se jednalo o 135 trestných činů, z toho 93 objasněných, tedy 68,9 %.

Nejčastěji prověřovaným trestným činem v této kategorii je trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Policisté odvedli výbornou práci a v prvním pololetí odhalili 45 případů tohoto trestného činu. V porovnání s loňským rokem za stejné období došlo k poklesu o 27 spáchaných skutků.

Druhým nejčastějším trestným činem v této oblasti je trestný čin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V letošním prvním pololetí se jednalo o 27 trestných činů, které policisté zadokumentovali. Dále policisté zadokumentovali 15 případů sprejerství.

Zbývající trestná činnost

V prvním pololetí roku 2024 policisté zaevidovali celkem 79 trestných činů spadajících do této kategorie. Objasněnost činila 68,4 %, kdy se policistům do konce pololetí podařilo objasnit 54 případů. Za stejné období roku 2023 se jednalo o 86 trestných činů s objasněností 67,4 %.

Nejvyšší podíl na tomto druhu kriminality má za uvedené období trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Policisté na Havlíčkobrodsku odhalili v prvním pololetí letošního roku 32 trestných činů. V loňském roce se jednalo o 35 odhalených případů.

Druhým nejčastějším činem této kategorie je trestný čin zanedbání povinné výživy, kdy bylo celkem zadokumentováno 18 případů. V tomto případě došlo oproti loňskému roku k poklesu o sedm případů. Dalším nejvíce prověřovaným trestným činem v této kategorii je trestný čin dopravní nehody silniční, kdy policisté letos zahájili prověřování u 16 případů. V roce 2023 se jednalo o stejný počet případů.

por. Ing. Michaela Lébrová, komisařka
15. července

vytisknout  e-mailem