Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Výzkum veřejného mínění 2012

Rakovnické policii důvěřuje 92,2% obyvatel. 

Výsledky výzkumu veřejného mínění 2012
 
      V průběhu měsíce dubna 2012, probíhal ve Středočeském kraji výzkum veřejného mínění, ze strany Policie ČR. Tomu se samozřejmě nevyhnul ani náš region. Vyhodnocení tohoto projektu, který se uskutečnil již počtvrté, konečně spatřil světlo světa.
       Celkově lze konstatovat, že převládá spokojenost obyvatel s prací Policie ČR ve Středočeském kraji, a to v 80,4%. Nejvíce se toto dotklo oblastí s ochrany majetku, dohledem nad BESIP či informovanosti občanů ze strany PČR. Do jisté míry klesla sledovanost webových stránek PČR Středočeského kraje a to z 19,7% na 16,4%.
      Co se týká konkrétně našeho regionu a otázek s tímto spojených, tak ve většině případů se obyvatelé Rakovnicka cítí bezpečně v místech svého bydliště to v 86,7%. V porovnání s minulými lety, toto číslo předčil akorát rok 2010 s 91,1%. Změnil se i pohled na práci jednotlivých policistů v místech bydliště. Zatímco v roce 2011 byla spokojenost  81,3 % obyvatel, letos to již bylo 95,5%.
A přístup policistů k obyvatelům?                 2011     porovnání          2012
                                                Zdvořilost             97,9%                              100%
                                               Ochota                  87,2%                              97,6%
                                          Informovanost            87,2%                              97,6%
                                                Upravený              97,9%                              100%
      Co se týká otázky na úplatek, tak v našem okrese nebyl zjištěn. A to již po dva roky. Naposledy byl jeden případ zaznamenán v roce 2012. Na Kladensku s tímto mají problém téměř každý rok.
       Občané dále odpovídali na otázky, čeho se vůbec z nadané nabídky nejvíce obávají:
-poškození věci 82,2% obyvatel odpovědělo ANO = okres Rakovník zde má největší procento, hned za námi se staví Beroun a Kolín. Přesto v roce 2011 na tuto otázku odpovědělo u nás 73,6%. Je zde tedy patrný nárůst obav.
-vloupání do bytů či domů (potažmo chat a chalup) 73,3%. Zde se Rakovník umístil jako třetí okres ve Středočeském kraji s počtem odpovědí ANO. Nejvíce obav v tomto směru mají obyvatelé Berounska. V roce 2011 se tohoto obávala 56,0% obyvatel.
        K těmto dvěma skupinám, které vyznačují z odpovědí obyvatel značnou obavu, lze říci, že okres Rakovník je jednou z typických rekreačních oblastí. A velké množství osad a samostatně postavených chat právě nahrává pro trestné činy, jako jsou poškození cizí věci či krádeže, vloupání. Osamocenost a neuhlídatelnost takovýchto objektů, nahrává do karet zlodějům.
-vloupání do vozidla 55,6% obyvatel má obavu. Pořád jsme na tom ještě dobře. Na Praze – západ má tuto obavu celkem 71,1% obyvatel. V roce 2011 tuto obavu mělo 60,4% - tedy pokles.
 -krádeže vozidla či motocyklu 57,8 obyvatel. V roce 2011 to bylo 48,4%.
-krádeže kola 26,7 obyvatel. Nejhůře je v tomto případě okres Nymburk, kde se celkem 59,9 obyvatel obává o svá kola. V roce 2011 to na našem okrese bylo 36,3 %, takže opět pokles.
-kapesních krádeží se u nás obává celkem 42,2% občanů. Toto procento nás staví na druhé místo ve Středočeském kraji. Větší obavu mají ještě občané v okrese Kolín. V roce 2011 bylo odpovědí ANO 27,5%. Zde je patrný nárůst.
 –napadení či ublížení na zdraví 58,9% obyvatel. V roce 2011 to bylo 38,5%.
 
     Rakovnické policii důvěřuje celkem 92,2% obyvatel, neboť se tento počet domnívá, že pokud by jejich pomoc potřebovali, byla by jim poskytnuta rychle a účinně. Což policisty sloužící na jednotlivých útvarech jistě potěší. V porovnání s rokem 2011, si toto myslelo „pouze“ 70,7%.
      Občané při jednání s policisty jsou ve většině případů spokojeni s jejich přístupem k dané věci, ochotou a informovaností. Procentně v rozmezí od 70 do 100%.
      Co se týká pohledu občanů Rakovnicka na to, zda policisté v rámci Středočeského kraje dostatečně dohlíží nad BESIP ( 73,3 % ANO, 16,7 nedokáže posoudit), zda chrání dostatečně bezpečnost osob a majetku ( 60% ANO, 35,6% nedokáže posoudit), zda jsou občané informování ze strany PČR o své činnosti (68,9%ANO, 18,9% nedokáže posoudit) či zda občané mají informace o stavu bezpečnosti v regionech (73,3%ANO, 20% nedokáže posoudit), je jejich pohled ve většině případů pozitivní.
 
    V závěru lze konstatovat, že občané našeho regionu zůstávají ve většině případů se stejným pohledem a názorem na práci, situaci a jednání ze strany Policie ČR v rámci Středočeského kraje, potažmo Rakovníka, jako v roce 2011. Kolísavost je věcí dané doby, tudíž nárůst obav u obyvatel z některých činů je přirozený. Přesto občané důvěřují Policii ČR jako takové. Letošní průzkum přispěje k zlepšení ze strany Policie ČR s obyvateli a jednotlivé regiony se více zaměří na to, co občany nejvíce trápí, z čeho mají obavu a stavu dané páchané kriminality.
 
3. srpna 2012
nprap. Jana Žáčková
 
 
 
       

vytisknout  e-mailem