Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Vzal si úvěr a vycestoval

Drzost pachatele nezná mezí a další zprávy z Bruntálska 

Pod vlivem alkoholu napadl svou ženu
V Horním Městě dne 11.1.2010 po předchozích slovních rozepřích 52letý muž slovně urážel a následně fyzicky napadl svou ženu. Udeřil jí dlaní do obličeje. Přivolaní policisté agresivního muže zajistili a naměřili mu 1,84 promile alkoholu v dechu. Následně byl muž převezen na záchytnou stanici k vystřízlivění.
 
Nedbal opatrnosti a do vycouvávajícího vozidla narazil
V 05,00 hodin v úterý 12.1.2010 mezi Václavovem a Bruntálem projížděl 22letý řidič s vozidlem Ford Transit. Přestože viděl před sebou ve svém jízdním pruhu vozidlo Toyota se zapnutými výstražnými a údajně dálkovými světly, které ho oslnily, pokračoval dále v jízdě a nedbal zvýšené opatrnosti. Pravou částí transitu narazil do toyoty. 50letá řidička byla několik vteřin na silnici a to potom, co se jí podařilo vycouvat ze zasněženého místa ležícího mimo vozovku. Při nehodě došlo k lehkému zranění ženy. Dechová zkouška u obou účastníků nehody byla s negativním výsledkem. Při šetření žena policistům nepředložila doklad prokazující pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Způsobená škoda činí 55 tisíc Kč.
 
Využil nepřítomnosti majitelky a otevření bytu a odcizil peníze
Krnovští policisté zjistili pachatele krádeže a ve zkráceném přípravném řízení mu v těchto dnech sdělili podezření z trestných činů krádeže a porušování domovní svobody. 32letý muž se svého trestního jednání měl dopustit tím že v Krnově na ulici Hlubčická dne 12.12.2009 využil odemčeného bytu, kdy se 46letá majitelka na chvíli vzdálila a vstoupil dovnitř. Z peněženky v kuchyni odcizil 700 Kč. Při odchodu z bytu ho viděla poškozená, ale nedokázala ho zadržet, neboť ji odstrčil a utekl.
 
Vzal si úvěr, který neplatí a vycestoval do Austrálie
Krnovští kriminalisté zahájili cestou právní pomoci přes justiční orgán v Austrálii trestní stíhání 61letého muže z Krnovska pro trestný čin úvěrový podvod. Toho se měl dopustit tím, že v únoru 2006 v restauraci v Krnově na ulici Albrechtické, v předchozím podvodném úmyslu neoprávněně získat finanční hotovost, uzavřel smlouvu o stavebním spoření s cílovou částkou 310 tisíc Kč. Za několik dní podal žádost o poskytnutí meziúvěru ve výši 310 tisíc Kč z tohoto spoření k účelu realizace změny a modernizace bytu ve Městě Albrechticích. Žádost doložil padělaným potvrzením o svém údajném zaměstnání a příjmu u firmy, kde nikdy nepracoval. V tomto potvrzení uvedl nepravdivý údaj o čistém příjmu a smyšlené kontaktní telefonní číslo na údajného zaměstnavatele. Dále k žádosti doložil dva padělané mzdové listy. V této návaznosti poškozená společnost uzavřela s obviněným v březnu 2006 smlouvu o poskytnutí meziúvěru a úvěru. Na základě jeho písemné žádosti mu převedla finanční prostředky ve dvou splátkách po 155 000 Kč na jeho účet. Obviněný peníze postupně odčerpal a užil pro svou potřebu. Změnu a rekonstrukci bytu ve skutečnosti neprovedl a na část vyčerpaného úvěru ve výši přes 170 tisíc Kč doložil padělaný doklad od stavební firmy. Obviněný úvěr dosud řádně nesplácí a poškozené firmě způsobil škodu přes 320 tisíc Kč. Po spáchání této trestné činnosti opět vycestoval do Austrálie, kde se zdržuje dosud. Hrozí mu trest odnětí svobody až do výše tří let.
 
Drzost pachatele neznala mezí
Krnovští policisté nyní šetří případy krádeží a porušování domovní svobody v období z pondělí 11. na úterý 12.1.2010 v Úvalně.
Zde dosud neznámý pachatel v prvním případě vstoupil na zahrádku jednoho z rodinných domů. Dostal se až do prostor neuzamčené půdy, kam vstoupil, ale nic neodcizil. Následně přelezl oplocení výběhu pro drůbež. Nahlédl, ale nic nevzal a odešel.
V druhém případě v nočních hodinách překonal oplocení zahrádky u dalšího rodinného domu, kde využil nezajištěného okna a vnikl do sklepa domu. Zde si nachystal k odcizení šampus a víno. Přes neuzamčené dveře vstoupil do přízemí domu. Svítil si baterkou a procházel se po chodbě. Byl vyrušen majitelem, tak utekl, aniž by cokoli odcizil.
Ve třetím případě prohledal hospodářskou budovu za dalším domem. Z garáže odcizil vysokotlaký čistič a z kůlny vzal křovinořez.
Svým jednáním způsobil majitelům škodu v celkovou výši přes 10 tisíc Kč.
 
                                                                      
komisař por. Bc. Tušková Pavla
pisbr@mvcr.cz
 

vytisknout  e-mailem