Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vzdušné hašení požárů

Každodenní práce policejních letců. 

Vzdušné hašení požárů, to je nejčastější úkol policistů Letecké služby Policie ČR posledních týdnů. Během uplynulého měsíce piloti s palubními techniky vzlétali k 13 požárům. To představuje stovky shozů tisíců litrů vody na území zasažené ohněm. Při požárech rozsáhlých ploch či požárech v těžce přístupném lesním terénu je úloha policejních pilotů nezastupitelná.

Tříčlenná posádka vrtulníku typu Bell 412, ve složení pilot, druhý pilot a palubní technik používá k hašení ze vzduchu takzvané BAMBI vaky, o různém objemu. Největší z nich pojme až 1000 l vody. Vak lze plnit buď z přírodních zdrojů, tedy náletem nad přírodní vodní plochu a jeho ponořením, nebo napuštěním za asistence hasičů na zemi. Operační středisko Hasičského záchranného sboru je také to, které o nasazení policejního vrtulníku k hašení požárů žádá.

Piloti Letecké služby Policie ČR v loňském roce nalétali celkem 2595 hodin, nejčastěji pro účely policie, HZS a letecké záchranné služby. Absolvovali 310 hotovostních startů vrtulníků, z nichž nejčastěji šlo o pátrací akce. K hašení požárů policejní letci vloni vzlétali 16 krát.

Letecká podpora policejními vrtulníky se stala neodmyslitelnou součástí policejní praxe i integrovaného záchranného systému státu. K letecké podpoře akcí na záchranu života, záchranných a pátracích akcí po osobách a nebezpečných pachatelích, k odvrácení hrozícího nebezpečí, škody velkého rozsahu a závažného narušení veřejného pořádku nebo jiné mimořádné události vyžadující neodkladné řešení, zabezpečuje letecká služba nepřetržitou pohotovost vrtulníků, jejich letových posádek a další letecké techniky. Pohotovostní posádky se střídají v dvanáctihodinových směnách. Nasazení vrtulníků realizujeme z hlavní letecké základny v Praze a z letecké základny v Brně.

Letecká služba Policie ČR provozuje v současnosti celkem 13 strojů, 8 vrtulníků lehké hmotnostní kategorie typu EC 135 T2 a z vrtulníků střední hmotnostní kategorie jsou to 3 kusy typu Bell 412 EP a 2 vrtulníky typu Bell 412 HP.

11. srpna 2015
kpt. Bc. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem