Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Akce „SLOT“

Praha 1. července 2013 – Při akci s krycím názvem SLOT byly zadrženy na severu Čech čtyři osoby podezřelé z vydírání. 

Začátkem minulého týdne zadrželi v Teplicích a okolí detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v rámci akce s krycím názvem SLOT čtyři osoby. Na akci se kromě ÚOOZ podíleli také kolegové z Útvaru rychlého nasazení a dalších složek Policie ČR.
 
Případem se detektivové ÚOOZ zabývali více jak dva roky. Do jejich hledáčku se tak dostali tři občané ČR a jeden Albánec ve věku od 26 do 39 let, kteří se měli v Ústeckém kraji minimálně od roku 2005 zabývat půjčováním finančních prostředků osobám, které se z různých příčin ocitly ve finanční tísni.
 
Peníze však měli zadržení půjčovat za nepřiměřený úrok a oproti zástavám, kterými byly zejména nemovitosti a osobní automobily. Jejichž cena byla však v hrubém nepoměru k půjčené částce. Finanční závazky pak měli následně vymáhat pod pohrůžkou násilí a za užití fyzického násilí.
 
Při domovních prohlídkách byly zajištěny v přepočtu cca 4 miliony korun v hotovosti v různých měnách. Zajištěny byly také písemné materiály, jako jsou smlouvy o půjčkách, zástavní smlouvy, směnky, seznamy dlužníků apod.  Zajištěny byly také nelegální krátké střelné zbraně.
 
Celá čtveřice zadržených byla následně obviněna z vydírání. V případě prokázání viny jim hrozí podle konkrétního podílu na trestné činnosti až dvanáctileté tresty odnětí svobody. Tři z obviněných jsou stíháni vazebně.

Na případu detektivové ÚOOZ dále pracují. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem.

vytisknout  e-mailem