Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

I na obchodu se šrotem lze vydělat

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování zahájili v roce 2009 úkony trestního řízení kvůli podezření ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 148 odst, 2, 4 trestního zákona, ke kterému mělo dojít mimo jiné úmyslným neoprávněným vylákáním nadměrných odpočtů DPH u společnosti s ručením omezeným se sídlem v Praze při nákupu kovového odpadu od různých dodavatelů.  

            Po rozsáhlém prověřování a vyhodnocení získaných informací dospěli policisté k závěru, že došlo k protiprávnímu jednání a proto dne 30. března 2011 obvinili čtveřici mužů ve věku od 35 do 39 let ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 240 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 3 trestního zákoníku. Muži byli zadrženi v místech trvalého pobytu nebo na pracovišti v Pardubicích, Chrudimi a Havlíčkově Brodě. Obviněným hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let.
 
Obvinění nakupovali kovový odpad v jiném státě EU, přičemž pro účely daňového řízení deklarovali jeho nákup v tuzemsku a dále tento prodávali do jiného členského státu EU a to z důvodu uplatnění odpočtu DPH na vstupu. Všechny tyto obchody byly prováděny výhradně za účelem vylákání nadměrných odpočtů DPH.
 
V rámci trestního řízení byly provedeny výslechy osob, které se měly zúčastnit na popsaných obchodech s kovovým odpadem, byly zajištěny účetní doklady k deklarovaným obchodům a dále byla zajištěna vyjádření správce daně k jednotlivým subjektům, daňová přiznání k DPH a evidence pro daňové účely. Z účetních dokladů v účetnictví společnosti vyplývá, že společnost měla nakupovat kovový odpad, zejména měď a mosaz, v období od dubna 2009 do ledna 2010 v celkem 84 dodávkách. Svým jednáním způsobili pachatelé v jednotlivých případech škodu ve výši přesahující 20 milionů korun a pokusili se způsobit škodu ve výši přesahující 6 milionů korun.
 
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                        rada ÚOKFK SKPV
Praha, 31. března 2011

 

vytisknout  e-mailem