Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Imigrační a celní služba USA zadržela tři Čechy

Tři hledaní Češi se marně snažili uniknout spravedlnosti ve Spojených státech amerických.  

Mezinárodní spolupráce bezpečnostních složek se vyplácí a nezastaví ji ani velká vzdálenost mezi kontinenty. Kooperace Policie České republiky s Imigrační a celní službou Spojených států amerických (ICE) přinesla letos v květnu úspěšný týden. Během sedmi dnů agenti ICE na třech různých místech USA zadrželi hned tři hledané občany České republiky.
 
V úterý 25. května 2010 byl agenty ICE ve městě Sarasota na Floridě zadržen jednačtyřicetiletý muž z Prahy. Pražský městský soud ho odsoudil k šestiletému trestu odnětí svobody za podvody a zpronevěru. Do věznice měl nastoupit už v roce 2000, ale před spravedlností uprchl do zahraničí. Z tohoto důvodu byl na něho vydán mezinárodní zatýkací rozkaz. O dva dny později agenti imigrační služby zadrželi v Los Angeles (Kalifornie) čtyřicetiletého Čecha z Prostějovska. Krajský soud v Brně už v březnu roku 2006 vydal mezinárodní zatýkací rozkaz. Tento muž je v České republice stíhán pro trojnásobnou loupež a dvojnásobnou krádež. Za tyto skutky mu v případě odsouzení hrozí až dvanáctiletý trest. Hned následující den, 28. května 2010, agenti ICE zadrželi v texaském městě Galveston třetího uprchlíka. Pětatřicetiletý muž ze Šumperka byl v České republice odsouzen na čtyři roky odnětí svobody za sérii podvodů, ale výkonu trestu se dlouhou dobu vyhýbal. Se svou kriminální „kariérou“ začal tento muž již v devadesátých letech. Pro hospodářskou trestnou činnost byl hledán od roku 1999. Později detektivové  kriminální policie zjistili, že se skrývá v zahraničí. Na základě těchto informací byl v roce 2005 vydán mezinárodní zatýkací rozkaz. V současné době probíhá deportační řízení, které rozhodne o vyhoštění tří hledaných Čechů.
 
Evropská centrála ICE sídlí ve Vídni a spolupracuje s třinácti státy jihovýchodní Evropy, včetně České republiky. Spolupráce a vzájemná výměna informací mezi ICE, Národní ústřednou Interpolu a Ministerstvem spravedlnosti byla zahájena v roce 2007. Jejím cílem je pátrání po občanech České republiky, kteří se na našem území dopustili trestné činnosti, ale před trestním stíháním či výkonem trestu odnětí svobody se skrývají v USA. Za tři roky bylo agenty ICE v USA vypátráno 25 hledaných osob, z nichž 12 již bylo deportováno zpět do České republiky. „ICE s radostí napomáhá České republice se zadržením a deportací jejich uprchlíků. Toto úsilí je jedním z hlavních cílů činnosti ICE, kterými jsou vypátrání, zadržení a vyhoštění pachatelů trestných činů ze Spojených států“, řekl James Plitt, styčný důstojník ICE ve Vídni. 
 
Za dlouhodobou a výjimečně úspěšnou spolupráci převzal 21. května 2010 styčný důstojník ICE Stephen Madden z rukou policejního prezidenta genmjr. Oldřicha Martinů čestnou medailí Policie ČR. Vzájemné spolupráce s Imigrační a celní službou Spojených států amerických si vedení Policie ČR velice váží a nepochybuje, že se bude bezproblémově rozvíjet. Popsané případy jasně ukazují, že ani v USA se nelze ukrýt před spravedlností. Bezpečnostní složky České republiky a Spojených států amerických budou v nastaveném trendu i nadále pokračovat. 
 
 
kpt. Jaroslav Ibehej
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
3. 8. 2010
Odkazy do noveho okna

Oldřich Martinů a Stephen Madden

Oldřich Martinů a Stephen Madden 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem