Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kontroly nákladní a autobusové dopravy

Sedm dní trvající dopravně bezpečnostní akce pod hlavičkou mezinárodní organizace TISPOL 

V minulém týdnu se na území České republiky uskutečnila v souladu s plánem mezinárodní organizace TISPOL dopravně bezpečnostní akce, tentokrát se zaměřením na nákladní a autobusovou dopravu. Souběžně v pátek 14. února proběhla také součinnostní akce s Generálním ředitelstvím cel, s obdobným zaměřením.

Policisté se tak na území republiky v uplynulém týdnu zaměřili mimo jiné na kontrolu dodržování povinností pro silniční nákladní dopravu spojenou s přepravou nebezpečných věcí podle dohody ADR, dodržování sociálních předpisů včetně povinných přestávek řízení a případné nedovolené manipulace s tachografy a v neposlední řadě také na technický stav vozidel.

Týdenní akce se aktivně zúčastnilo téměř 900 policistů ze služeb dopravní, pořádkové a cizinecké policie. Celkem zkontrolovali 6 394 vozidel a zjistili 1 762 přestupků, z nichž 1 557 vyřešili v blokovém řízení. Výše vybraných pokut přesáhla 900 000 Kč.

Českých nákladních vozidel policisté na našem území zkontrolovali celkem 1 605, dalších 652 zkontrolovaných nákladních automobilů bylo ze zemí EU, EHP a Švýcarské konfederace, z třetích zemí pak 60. Z tohoto počtu kontrolovaných nákladních automobilů policisté porušení zákona zjistili u 430 z nich, 29 řidičům byla na základě zjištěných skutečností zakázána další jízda. Dobu řízení a odpočinku nedodrželo 99 řidičů, v nevyhovujícím technickém stavu bylo 398 vozidel. Porušení v oblasti sociálních předpisů policisté zjistili u 46 řidičů nákladních automobilů, 44 jich mělo nesprávně upevněný náklad a 24 vozidel bylo přetíženo.

Autobusů muži a ženy zákona zkontrolovali celkem 166, z toho porušení zákona jsme zjistili u 13, jeden autobus vlivem zjištěných závad nemohl v jízdě dále pokračovat. Nejčastěji odhaleným prohřeškem u řidičů autobusů bylo nedodržení doby řízení a odpočinku, 5 autobusů vykazovalo nedostatky v technickém stavu.

Policisté i v souvislosti s výsledky, které akce přinesla, upozorňují řidiče na to, že se v žádném případě nejedná o poslední akci tohoto typu v letošním roce. S kontrolou nejen nákladní a autobusové dopravy se řidiči mohou setkat prakticky kdykoliv, jelikož policisté se nadále kontrolní činnosti věnují během běžného výkonu služby.

18. února 2014
por. Bc. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR   

vytisknout  e-mailem