Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Šest měsíců v silničním provozu

V období od ledna do června roku 2010 zemřelo na českých silnicích 294 osob. Vyhodnocení nehodovosti bylo jedním z témat dnešní společné tiskové konference Ministerstva dopravy ČR a Policejního prezidia ČR.  

Hodnotící údaje na tiskové konferenci prezentovali náměstek policejního prezidenta pro vnější službu plk. Ivan Bílek, ředitel služby dopravní policie plk. Leoš Tržil a pplk. Petr Sobotka z ředitelství služby dopravní policie. Prvních šest měsíců tohoto roku je možné z hlediska vývoje následků dopravních nehod hodnotit velmi pozitivně. Pokles byl z pohledu následků zaznamenán ve všech základních sledovaných kritériích. Počet usmrcených klesl oproti stejnému období předchozího roku o 22, 6 %, počet těžce zraněných osob o 21, 4 % a počet lehce zraněných o 11,5 %. Pokles byl zaznamenán také u dopravních nehod zaviněných pod vlivem alkoholu, a to o 17,7 %. O 11 % se snížil počet usmrcených při těchto nehodách (zemřelo 32 osob). Podrobnosti k vyhodnocení nehodovosti najdete zde.
 
Náměstek policejního prezidenta plk. Bílek k pololetnímu vyhodnocení uvedl: „Přestože celkově klesá počet následků dopravních nehod, zaznamenáváme obrovské výkyvy v různých obdobích roku. Dokladem je dosavadní vývoj letošních letních prázdnin. Policie samozřejmě nadále bude svoji činnost zaměřovat na místa tragických dopravních nehod a na příčiny tragických nehod, velkou odpovědnost nesou ale také samotní účastníci provozu.“
 
Údaje o nehodovosti doplnili plk. Ivan Bílek a plk. Leoš Tržil přehledem o činnosti policie v oblasti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu v prvních šesti měsících letošního roku. Celkem bylo ze strany Policie ČR (služby dopravní, pořádkové i cizinecké policie) zjištěno 574.800 přestupků týkajících se silničního provozu. Jen pokuty uložené dopravními policisty v prvním pololetí v blokovém řízení převyšují 222 mil. Kč. Nejčastěji řešenými byly přestupky týkající se rychlosti, technického stavu vozidel nebo bezpečnostních pásů a zádržných systémů. Více informací k činnosti dopravní policie najdete zde.
 
kpt. Veronika Benediktová
tisková mluvčí 

vytisknout  e-mailem