Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Setkání policejních prezidentů

Včera dne 10. ledna 2012 se uskutečnilo v hotelu Spiritka setkání českého policejního prezidenta plk. Mgr. Petra Lessy a zemského policejního prezidenta Svobodného státu Bavorsko Waldemara Kindlera.  

Deset zástupců české policie projednávalo se sedmičlennou bavorskou delegací aktuální témata dotýkající se České republiky a Bavorska. Zástupci české a bavorské policie se věnovali přeshraniční spolupráci, aktuálnímu vývoji společného centra policejní a celní spolupráce, možné spolupráci služeb pořádkové policie, elektronickému sledování pobytu a Dunajské strategii.
 
V rámci česko – bavorské spolupráce byla bilaterálně ustanovena koordinační skupina na nejvyšší úrovni, která definuje aktuální problémy a navrhuje jejich strategická řešení. Za Českou republiku vede jednání policejní prezident a náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování, za bavorskou stranu zemský policejní prezident.
 
Spolupráce české policie jak na celostátní úrovni tak na regionální (zastoupeno krajskými ředitelstvími Jihočeského, Plzeňského a Karlovarského kraje) je hodnocena velmi dobře a lze ji označit za intenzivní.
 
V současné době jsou zaznamenávány problémy v oblasti drogové kriminality. Jedná se zejména o výrobu metamfetaminu, marihuany a nákupy léků obsahujících pseudoefedrin, kdy v této činnost podstatnou úlohu sehrávají vietnamská tržiště, která jsou rozmístěna v bezprostřední blízkosti státní hranice s Bavorskem a na která přijíždějí němečtí tzv. drogoví turisté.
 
V oblasti autokriminality byl v minulosti zaznamenán nárůst krádeží luxusních vozidel v příhraničních oblastech s Rakouskem a Německem. Od roku 2009 došlo na základě několika jednání mezi českou a německou stranou k zintenzivnění a zlepšení spolupráce. V současné době lze konstatovat, že na území České republiky (k 30. listopadu 2011) došlo ve srovnání s rokem 2010 ke snížení počtu krádeží motorových vozidel dvoustopých o 6,7%. Výrazněji také klesl počet krádeží věcí z automobilů,a to o 18,0 %, avšak výrazněji meziročně stoupl počet krádeží součástek motorových vozidel (+13,3 %).
 
V rámci regionální spolupráce dochází k pravidelným setkáním na různých úrovních a výměně informací a jsou zřizovány společné hlídky. Do společných forem nasazení jsou vysíláni policisté dopravní, pořádkové nebo cizinecké policie. Významnou roli přestavuje společné centrum Schwandorf, které je významným komunikačním prostředkem s policejními a celními orgány a zabezpečuje nejen předávání informací, ale i tlumočení apod.
 
V závěru jednání informoval zemský policejní prezident Bavorska českou stranu o vývoji v Dunajské strategii a o Mezinárodní konferenci vrcholných představitelů policie (v rámci Evropské strategie pro dunajský region), která se má uskutečnit ve dnech 23. - 24. ledna 2012 v Mnichově. Cílem Dunajské strategie je řešení závažných problémů a využití potenciálu regionu. Dunajská strategie navrhuje navýšení institucionální kapacity a spolupráce a spolupráci pro větší bezpečnost a boj proti organizovanému zločinu a závažné trestné činnosti.
 
  
kpt. Bc. Zuzana Součková
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR
11. ledna 2012
 
Odkazy do noveho okna

Spiritka 01

Spiritka 01 

Detailní náhled

Spiritka 02

Spiritka 02 

Detailní náhled

Spiritka 03

Spiritka 03 

Detailní náhled

Spiritka 04

Spiritka 04 

Detailní náhled

Spiritka 05

Spiritka 05 

Detailní náhled

Spiritka 06

Spiritka 06 

Detailní náhled

Spiritka 07

Spiritka 07 

Detailní náhled

Spiritka 08

Spiritka 08 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem