Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Stávka v dopravě

Organizace působící ve veřejné dopravě avizovaly na pondělí 13. června letošního roku vyhlášení protestní stávky. 

Prohlášení Policie ČR k avizované stávce ve veřejné dopravě
 
Městský soud v Praze dne 10. června 2011 vydal předběžná opatření, kterými jednotlivým odborovým organizacím zakázal organizovat avizovanou stávku a vyzývat k účasti na ní. Policie České republiky v této souvislosti konstatuje, že z hlediska její působnosti v oblasti ochrany bezpečnosti a vnitřního pořádku se vydáním uvedených předběžných opatření právní situace v podstatě nemění. Úkolem policie je zejména chránit bezpečnost osob a majetku, veřejný pořádek a předcházet trestné činnosti. Policie proto přijme veškerá nezbytná opatření, aby dostála těmto úkolům bez ohledu na to, kdy a za jakých okolností se stávka uskuteční.
 
Policie České republiky se v době konání stávky zaměří především na zajištění bezpečnosti silničního provozu a zajištění průjezdnosti pozemních komunikací. Soustředí se na řízení silničního provozu tak, aby na nejmenší možnou míru omezila důsledky stávky, pokud možno zabránila dopravním zácpám a umožnila bezpečný průjezd zejména vozidlům zdravotnické služby, vozidlům integrovaného záchranného systému a vozidlům dalších služeb zajišťujících základní funkce obcí.
 
V této souvislosti je nutno připomenout, že právo na stávku neznamená automaticky právo na blokádu komunikací. Policie bude po celou dobu konání stávky intenzivně monitorovat situaci v dopravě i veřejný pořádek v ulicích a bude důsledně dokumentovat případná porušení zákona. K dispozici bude mít potřebnou techniku včetně vrtulníků letecké služby.
 
Zodpovědnost za zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku během stávky v jednotlivých městech a regionech plně spočívá na krajských ředitelstvích policie. Policisté budou v krajích přijímat bezpečnostní opatření podle vývoje situace v teritoriu a velitelé budou nasazovat síly a prostředky tak, aby co nejúčinněji pomohli veřejnosti řešit případné problémy, které se v souvislosti se stávkou vyskytnou. Policejní prezidium ČR zajistí nezbytnou koordinaci bezpečnostních opatření a zejména výměnu informací prostřednictvím operačního řízení.
 
V souvislosti s avizovanou stávkou ve veřejné dopravě policie doporučuje veřejnosti přizpůsobit plánované cesty aktuálním dopravním informacím, vyhýbat se pokud možno kritickým lokalitám a přetíženým úsekům komunikací, sledovat dopravní zpravodajství, plánovat cestovní trasy s ohledem     na    zveřejněné údaje a dbát pokynů a rad policistů. Příslušníci Policie České republiky vynaloží veškeré úsilí, aby pomohli pokud možno každému, kdo se v důsledku stávky dostane do těžkostí, a aby zabránili jakýmkoli konfliktům.
 
PhDr, Jiří VOKUŠ
tiskový mluvčí
Policejního prezidia
 
Praha 12. 6. 2011
 
                                                                                                                                                                                                       
                                                                                                                           

vytisknout  e-mailem