Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Workshop pro lektory interkulturních kompetencí

25. - 26. 9. 2023 

Ve dnech 25. - 26. září 2023 proběhl v rámci projektu PDP1 NF„Zvýšení policejní kompetence v prevenci a boji proti kriminalitě, posílení komunikačních dovedností s veřejností a povědomí o lidských právech“ v Účelovém zařízení Policejního prezidia ČR Červená nad Vltavou v Jihočeském kraji Workshop pro lektory interkulturních kompetencí. Tato vzdělávací aktivita je součástí klíčové aktivity č. 19Sebezkušenostní interaktivní tréninky zaměřené na problematiku menšin, hate crime, osobnostní rozvoj, školení školitelů“.

V rámci kurzu bylo externími a interními školiteli proškoleno 18 lektorů interkulturních kompetencí z řad lektorů a metodiků Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy, policejních psychologů a dalších příslušníků a zaměstnanců Policie ČR a Ministerstva vnitra ČR s metodickými a praktickými zkušenostmi v oblasti práce s menšinami.

Cílem zdokonalovacího školení je zajištění vysokého standardu a aktuálních trendů a dále získávání a prohlubování odborných kompetencí a znalostí v oblasti zážitkové pedagogiky a o aktuálně zájmových menšinách žijících na území České republiky.

V rámci školení si stávající i noví lektoři prohloubili a doplnili zejména dovednosti a kompetence v oblastech menšinových specifik, lidských práv, problematiky násilí z nenávisti (hate crime), extremismu, náboženských menšin, sociálního vyloučení a v souvisejících oblastech, např. rozšiřování portfolia didaktického a metodického materiálu. Tyto znalosti a kompetence budou lektoři návazně využívat při realizaci vzdělávacího programu zaměřeného na menšinovou problematiku „Kurz interkulturních kompetencí pro policisty“.

Program je založený na principech tzv. zážitkové pedagogiky, jejíž podstatou je důraz na klíčovou roli vlastního zážitku v procesu učení. Ve srovnání s „tradičním“ typem učení byla tato metoda na základě již realizovaných kurzů v minulých letech vyhodnocena jako nejvíce vhodná metoda pro zprostředkování potřebného vhledu pro činnosti policie na úseku menšin.

Pravidelné proškolování interních lektorů i následná realizace vzdělávacích kurzů pro policisty zaměřených na interkulturní kompetence je zároveň v souladu s požadavky obsaženými ve Strategii prevence kriminality prevence kriminality v České republice na léta 2022 až 2027 a podrobně specifikovanými v implementačním plánu, který je její přílohou (opatření D.2.4 a D.2.5).
Další pravidelné vzdělávání interních lektorů na problematiku menšin by mělo proběhnout na podzim roku 2024.

Předmětné kurzy budou do roku 2027 realizovány mj. v rámci udržitelnosti klíčové aktivity č. 19 projektu PDP1 NF. Na organizaci i obsahové náplni zdokonalovacích školení se budou podílet zástupci odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra České republiky, odboru metodiky, koordinace a podpory výkonu Ředitelství služby pořádkové policie a odboru vzdělávání Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy.

V jednání je rovněž realizace školení, které by ve spolupráci s odborem prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR pro Policii ČR zajišťovala Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě - Úřad pro demokratické instituce a lidská práva (OBSE - ODIHR).

ENGLISH VERSION

plk. Mgr. Ivana Ježková, MBA,  publicistka projektu

Odkazy do noveho okna

25. - 26. 9. 2023

25. - 26. 9. 2023 

Detailní náhled

25. - 26. 9. 2023

25. - 26. 9. 2023 

Detailní náhled

25. - 26. 9. 2023

25. - 26. 9. 2023 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem