Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Ypsilonka na Českokrumlovsku

Instruktáží dopravních policistů započala v sobotu 15. listopadu ve 22. hodin dopravně bezpečnostní akce s názvem „Y“.  

Akce se zúčastnilo celkem devět dvoučlenných hlídek. Jednalo se o dopravní policisty ze všech okresních ředitelství Jihočeského kraje a hlídku Správy Jihočeského kraje. Policisté měli za úkol zaměřit se hlavně na řidiče požívající alkoholické nápoje nebo návykové látky před a během jízdy, na kontrolu technického stavu vozidel, bezpečnostních pásů, zádržných systémů a dokladů k řízení, na osoby nevlastnící řidičské oprávnění a další doklady předepsané pro řízení a provoz vozidla a v neposlední řadě také na hledané osoby, věci a odcizená motorová voz

Drugwipe.jpg Drugwipe.jpg
idla.

Každá z hlídek byla kromě jiného vybavena alkoholtestery Dräger a drogtestery Drugwipe, které byly po celou dobu plně využívány. O akci byla též informována Nemocnice Český Krumlov, jejíž pracoviště bylo připraveno po dobu trvání akce provádět zvýšené množství lékařských vyšetření a odběrů biologických materiálů.

Hlídky byly rozmístěné prakticky po celém území okresu, od Nové Vsi, přes Horní Planou, Studánky, Dolní Dvořiště až k Velešínu a samozřejmě se pohybovaly také v prostoru Českého Krumlova.

Do čtvrté hodiny ranní policisté zkontrolovali celkem dvě stě čtrnáct vozidel, zjistili třináct dopravních přestupků, z nichž bylo osm vyřízenou pokutou, za něž řidiči zaplatili či zaplatí celkem 4.600 Kč. Pět z nich pak bude řešeno jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykových látek, neboť se jednalo o řidiče, kteří před jízdou požili ve třech případech alkohol, ve dvou případech pak drogy.

Kontrola vozidla.jpg Kontrola vozidla.jpg

Dva z řidičů nepoužili při jízdě bezpečnostní pásy, u třech byl zjištěn nevyhovující technický stav vozidla. Policisté v evidencích ověřovali totožnost celkem deseti osob, čtyř vozidel a dvanácti věcí.

Jeden z řidičů, 19letý mladík byl hlídkou zastaven v ulici Břehová v Kaplici kolem půl jedné ranní. Dechová zkouška ukázala 0,08 promile alkoholu v dechu mladíka. Ten policisty požádal o provedení opakované zkoušky, která s odstupem několika minut ukázala 0,11 promile. Poté byl řidič vyzván k odběru krve či moči, čemuž se odmítl podrobit. Policisté řidiči odebrali řidičský průkaz a do vyřízení věci mu byla zakázána další jízda motorovými vozidly. Stejný prohřešek byl zjištěn i u 39letého cizince, krátce před půl druhou. Tomu Dräger naměřil 0,96 promile alkoholu v dechu. Na rozdíl od předchozího případu, se tento řidič podrobil odběru krve v Nemocnici v Českém Krumlově. Také tomuto řidiči byl zadržen jeho řidičský průkaz a byla mu do vyřízení věci zakázána další jízda motorovými vozidly.

Krátce po jedné hodině byl jinou hlídkou v obci Velešín zastaven 19letý řidič, který vezl majitele vozidla, který předtím požil alkohol a kamarádku, která u sebe neměla doklady k řízení. Řidič se po výzvě policistů podrobil testu na alkohol a na drogy. Drugwipe po chvíli policistům označil pozitivní výsledek na užití canabis, k čemuž se mladík přiznal. Uvedl, že kolem dvacáté hodiny vykouřil jeden tzv. joint. Poté byl vyzván, aby se podrobil odběru krve či moči v Nemocnici v Českém Krumlově, s čímž souhlasil.

Kontrola řidiče.jpg Kontrola řidiče.jpg

Policisté během této akce odvedli velmi dobrou práci a nezbývá, než doufat, že v budoucnu se s opilými řidiči a s řidiči pod vlivem návykových látek budou setkávat méně a méně. Přesto je evidentní, že se po silnicích neustále pohybují řidiči, kteří svým chováním ohrožují sebe a své okolí, a proto budou akce podobného typu pokračovat i nadále, a to nejen na území Českokrumlovska.

 

 

 

nprap. Bc. Michaela Hončíková (pcrckpis@mvcr.cz)

 

vytisknout  e-mailem