Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Z atrapy si nezavoláte

To zjistili poškození v celkem devíti případech poté, co skočili na lep podvodníkovi. Tomu teď hrozí trest odnětí svobody až na pět let. 

Třiatřicetiletého muže obvinili z podvodu kriminalisté osmého oddělení prvního policejního obvodu. Ti do této doby shromáždili podklady k celkem devíti případům, v rámci kterých obviněný připravil poškozené o jejich, dá se říci, luxusní mobilní telefony. Tímto jednáním způsobil škodu přesahující jedno sto tisíc korun.

A v čem jeho podvodné jednání spočívalo?

Třiatřicetiletý Čech si v internetovém prostředí vyhledal inzerát, prostřednictvím kterého chtěl majitel prodat svůj mobilní telefon. Tohoto majitele pak oslovil a domluvil si s ním schůzku.

Během té si předmětný mobil se zájmem prohlížel, různě ho rozebíral a podrobně zkoumal. V tomto směru mu byli vždy nápomocni různí souputníci, se kterými na tyto schůzky přijížděl. Někdy se jednalo o podobně mladého muže, jindy například o lepou děvu. I těm nabízený mobil půjčil do ruky, aby mu i oni řekli na přístroj svůj názor. Při tom ale tento zájemce vytvořil velice překotnou situaci, během které vyměnil nabízený aparát za stejně vypadající, avšak nefunkční atrapu.

Jakmile provedl tuto směnu, majiteli telefonu oznámil, že o mobil zájem jednoznačně má, ale nemá u sebe hotovost. Požádal tedy prodávajícího o strpení, aby si mohl vyzvednout potřebné finance a z místa schůzky odjel k bankomatu, samozřejmě i s originál telefonem. Nikoho určitě nepřekvapí, že od bankomatu se již nevrátil.

Takto získané mobily pak obratem končily v některém z řady bazarů, či zastaváren.

Kriminalisté navíc zjistili, že na místa schůzek vždy přijížděl osobním autem. Na tom by nebylo až tak nic divného, pokud by neměl tento třiatřicetiletý muž vysloven zákaz řízení motorových vozidel.

Složitost celého prošetřování byla především v tom, takzvaně ustanovit pachatele, tedy zjistit, kdo konkrétně je tím podvodníkem. Z popsaného vyplývá, že to se kriminalistům osmého oddělení prvního policejního obvodu podařilo. A jakmile znali jeho totožnost, nebylo nutné po něm jakkoliv pátrat, neboť se ukázalo, že třiatřicetiletý muž je na dočasnou dobu v nápravném zařízení pro jinou majetkovou trestnou činnost.

Tam mu také vyšetřovatel sdělil obvinění hned ze dvou trestných činů a to podvod a maření výkonu úředního rozhodnutí.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že  obviněný s největší pravděpodobností rozšíří svou, již tak dost bohatou trestní minulost o další tresty. Do této doby byl totiž celkem třináctkrát pravomocně odsouzen pro především majetkovou trestnou činnost.

por. Mgr. Tomáš Hulan 10. 5. 2016

vytisknout  e-mailem