Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Z auta zmizela elektronika spolu s povinnou výbavou

JIČÍNSKO – Neulehčujte zlodějům práci! 

Ilustrační fotoIlustrační fotoPolicisté obvodního oddělení Jičín se od soboty 24. února zabývají případem vloupání do osobního motorového vozidla Ford Fiesta, ke kterému mělo dojít od pátku 23. února na parkovišti Na Hrádku v Jičíně. Neznámý hříšník zde měl u auta rozbít skleněnou výplň dveří a následně z vozidla odcizit mimo jiné drobnou elektroniku a jednotlivé komponenty povinné výbavy. Celková škoda je předběžně vyčíslena na hodnotu přesahující dva tisíce korun.

Neznámý delikvent se tak měl dopustit přečinu krádeže, za což mu v případě dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Policisté v souvislosti s uvedeným případem preventivně radí:

  • Nenechávejte ve vozidle žádné cenné věci (elektroniku, nářadí, kola apod.), peněženky, peníze, doklady. Stejně tak drahé oblečení či drahá hračka může zloděje zlákat.
  • Nenechávejte uvnitř vozu technický průkaz ani náhradní klíče od vozu. Jejich ponechání ve voze vám může jednak přidělat problémy při likvidaci pojistné události u pojišťovny, ale především pachatel, který chtěl původně "pouze" odcizit autorádio nebo jiné předměty v autě uložené, se může nakonec rozhodnout odcizit celé vozidlo. Navíc mu tak usnadňujete i další legalizaci vozidla.
  • Přemýšlejte o tom, kde své vozidlo parkujete. Tmavá zákoutí a odlehlá místa zajišťují pachateli naprosto nerušený klid pro "práci".
  • Věnujte pozornost základnímu zabezpečení svého automobilu, zvažte i "nadstandardní" zabezpečení. Jedná se o různá dodatečně montovaná elektronická či mechanická zabezpečovací zařízení nebo vyhledávací a monitorovací systémy.
  • Pokud už ve vozidle zabezpečovací zařízení máte, používejte jej.
  • Nenechávejte své vozidlo bez dozoru odemčené.
  • Nikomu nesvěřujte klíče od automobilu.

nprap.Aleš Brendl
26. února 2018; 12:05

vytisknout  e-mailem