Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Z banální nehody se stal velký případ

16. díl pravidelného seriálu Práva "Z policejních spisů" 

Strážník chtěl úplatek po opilém řidiči - nedostal ani korunu a byl usvědčen z loupeží

Nebývá pravidlem, že by se objasnění závažné trestné činnosti odvíjelo od zápletky, která je na první pohled tak banální. Nebývá ani zvykem, že na samotném počátku stojí do případu nezasvěcení policisté, kteří si prostě jen poctivě dělají svou práci. Přesto se to stává a nebylo tomu jinak ani u případů odhalení pachatelů série loupežných přepadení  heren a restaurací s nonstop provozem v Ostravě, ke kterým došlo koncem roku 2006.
Kolem 23. hodiny 29. prosince oznámil muž na linku 158 novojičínským policistům, že byl svědkem dopravní nehody. Oznamovatel se představil jako strážník Městské policie Ostrava. Viníkem nehody měl být podnapilý řidič. Hlídka se vzápětí na místo události v Kopřivnici dostavila a zjistila, že k nehodě skutečně došlo a řidič ovlivněný alkoholem se ke skutku doznal.
Navíc však  spolu s dalšími dvěma svědky uváděl, že muž prokazující se odznakem strážníka Městské policie Ostrava,  po něm chtěl úplatek ve výši  nejprve 50 tisíc korun. Posléze měl požadovat už jen pět tisíc korun za to, že nehodu neohlásí. Když muži i přes svou mírnou opilost sveřepě trvali na svém,  rozhodla se policejní hlídka věc prošetřit.
Zatímco  výpovědi  provinilce a jeho kamarádů  se vzácně shodovaly, ve výpovědi strážníka a jeho spolujezdce se objevily jisté nesrovnalosti vedoucí k jejich zadržení. Policejní komisař následně zahájil trestní stíhání strážníka pro trestné činy zneužití pravomocí veřejného činitele a přijímání úplatku.  Obvinění ze stejných trestných činů, jen formou účastenství, si vyslechl také jeho 26letý kamarád z Ostravy.
To ale nebyl první zádrhel na tomto případu.  Druhá rána přišla vzápětí, a to když důslední  kriminalisté oznámili čerstvě obviněnému, doposud  naprosto bezúhonnému  ostravskému strážníkovi, že bude provedena prohlídka jeho osobního vozidla.  V tu chvíli  27letý mladý muž z Ostravy pochopil, že jde do tuhého a rozhodl se, na rozdíl od svého kolegy, s policií spolupracovat. Sám policisty nejprve  upozornil na střelnou zbraň a dvě kukly ukryté ve vozidle. Do Kopřivnice přijel autem společně s parťákem vytipovat vhodný objekt k provedení „el pasa“. Poté se muž následující spontánní výpovědí doznal  k sérii loupežných přepadení na území města Ostravy.
V podmínkách  tehdejšího Okresního ředitelství policie Nový Jičín to byla opravdu „bomba“, ale hlavně dobře odvedená práce.  S velkou úlevou si oba pachatele přebírala eskorta ostravské kriminálky, vždyť se jednalo celkem o osm dokonaných a dvě nedokonané loupeže  v hernách a restauracích. Do vytipovaného objektu vždy vešel  maskovaný pachatel, který se pod pohrůžkou nože přiloženého na krk oběti  zmocnil „kořisti“. Později byla k útokům použita místo nože zbraň.
Již v prvních lednových dnech byli zadrženi další tři „kumpáni“  povedeného  gangu, vyrážející na lup v různých sestavách. Vhodně volená taktika výslechů pak vedla k tomu, že obvinění se vzájemně sami usvědčovali.  Až na jednoho z nich, který byl dealerem, byli všichni  drogově závislí.
Vlastně všichni byli nějak závislí, neboť ze znaleckého posudku  mimo jiné vyplynulo, že  dealer  trpěl patologickou hráčskou  závislostí  na automatech.  Motiv jejich trestné činnosti byl tedy více než jasný.
Okresní soud pak zhodnotil jak přitěžující okolnosti u těch obžalovaných, kteří měli již trestní minulost, tak polehčující okolnosti v podobě spolupráce s policejními orgány a dosavadní bezúhonnosti. V úvahu vzal také četnost účasti na jednotlivých skutcích  a udělil nepodmíněné tresty odnětí svobody v rozmezí od dvou do pěti let za několik trestných činů.

   

K usvědčení zločinného strážníka pomohly kriminalistům věci, nalezené při prohlídce automobilu.Foto Policie ČR

Článek byl napsán  pro deník Právo plk.  Mgr. Tomášem  Landsfeldem, ředitelem Městského ředitelství  policie Ostrava, a je  zveřejňován v seriálu Práva "Z policejních spisů" .

vytisknout  e-mailem