Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Z bank chtěli ukrást 30 000 000

Jihočeští kriminalisté dopadli gang podvodníků, při razii zadrželi šest osob. 

Gang bankovních podvodníků zneškodnili kriminalisté s jihočeskou zásahovou jednotkou při razii začátkem týdne. Celkem osm osob se pokusilo z bankovního domu podvodně vylákat bezmála 27 000 000 korun.

Již trestaný muž z Prahy (1980) vystupoval jako mozek skupiny dalších sedmi osob, plánoval a řídil všechny pokusy, jak z bankovního domu vylákat milionové částky. Dříve pracoval u několika finančních a poradenských společností. Odnesl si databáze klientů a také znalosti, kdo by mohl mít na účtech větší obnosy peněz.  O klientech pravděpodobně věděl dost podrobností, aby mohl začít s podvody.

V říjnu 2015 například připravil padělaný občanský průkaz na jméno vytypovaného muže ze Soběslavi a dva muže ze skupiny jasně zaúkoloval. Muž z Táborska (1963) doprovodil do bankovního domu v Českých Budějovicích místního spolupachatele, muže (1960). Ten na padělaný občanský průkaz Ing. C… si založil účet. Za pár dnů se do bankovního domu vrátil, opět předložil padělaný doklad a požádal o převod peněz, tentokrát však z účtu skutečného Ing. C…, a to částku 10 000 000 korun na předem připravený účet. Převod se nepovedl jen díky administrativní drobnosti.

Organizátor podvodů však nepovolil a do banky poslal dalšího ze skupiny, muže (1974) z Jičína. Ten opět s padělaným dokladem muže K…, který měl mít na účtu několik milionů, vstoupil do banky v Českých Budějovicích a požadoval jako pan  K… převést 5 000 000 korun na předem připravený účet. Tento pokus nevyšel, protože skutečný pan K…již peníze na účtu naštěstí neměl.

V listopadu 2015 druhý šéf skupiny muž z Prahy (1957) sehnal zhruba sedmdesátiletého Slováka. Muže opět vybavili padělaným dokladem znějícím na osobu pana Ku… A proč tentokrát Slováka?  Byl velmi podobný skutečnému panu Ku…Tentokrát se podvodníci pokusili o převod 9 600 000 korun. Pracovník banky, ale kontaktoval policii a muž byl zadržen.

Tento útok byl v celém náročném případu zásadní. Jihočeští kriminalisté, kteří se specializují na bankovní podvody, totiž při jeho vyšetřování postupovali velmi důkladně a během náročných deseti měsíců vyšetřování zjistili, že nejde o jeden pokus podvodu, ale o mnoho útoků velké skupiny spolupachatelů.

Skupina těchto bankovních podvodníků totiž ještě zkoušela v bankovních domech další fintu. Do sběrných schránek u bankovních domů vhazovali předem připravené papírové převodní příkazy, s padělanými podpisy skutečných klientů banky. Vůdce skupiny pravděpodobně využíval svých znalostí o mnoha klientech z předcházejícího působení v poradenských společnostech. Naštěstí jen v jednom jediném případě se jim podařilo pomocí písemného převodního příkazu vybrat zhruba 400 000.

Začátkem toho týdne však spadla klec. Kriminalisté po zadržení a rozsáhlé razii s domovními prohlídkami a prohlídkami jiných prostor obvinili celou skupinu osmi osob a to ze zvlášť závažného zločinu podvodu, dílem dokonaného a dílem ve stádiu pokusu, dále ze zvlášť závažného zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a ze zločinu padělání a pozměnění veřejné listiny. U dvou z obviněných osob soud souhlasil s navrhovanou vazbou. Dvě osoby nemuseli policisté hledat, v den realizace byly ve výkonu trestu pro svoji předcházející trestnou činnost.

Video: Zásah ZJ a domovka.mp4

Při domovních prohlídkách policisté zajistili i nelegální střelné zbraně a náboje. V případě odsouzení by mohl podvodníkům hrozit trest odnětí svobody ve výši až deseti let.

mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

10. září 2016

 

 

 

 

 

 

Odkazy do noveho okna

Domovní prohlídka 4

Domovní prohlídka 4 

Detailní náhled

Domovní prohlídka 3

Domovní prohlídka 3 

Detailní náhled

Domovní prohlídka 2

Domovní prohlídka 2 

Detailní náhled

Domovní prohlídka 1

Domovní prohlídka 1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem