Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Z „dobráka“ se vyklubal podvodník

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování navrhli Okresnímu státnímu zastupitelství v Litoměřicích podání obžaloby na 39letého podnikatele, který byl obviněn z trestného činu podvodu dle ustanovení § 250 odst. 1, 2, 3 písm. b) trestního zákona. 

            Obviněný muž měl v roce 2007, jako jednatel a statutární zástupce společnosti se sídlem v Bohušovicích nad Ohří, vykazovat pro Úřad práce v Litoměřicích, že jeho společnost zaměstnává čtyři tělesně postižené osoby. Jako doklad o jejich zaměstnání podal opakovaně na úřadu „Žádost o příspěvek“, kdy přílohou těchto žádostí byly mimo jiné i mzdové listy a pracovní smlouvy. Na podkladě výše uvedených žádostí pak jeho společnost obdržela od Úřadu práce v Litoměřicích částku 466 tisíc korun. Zaměstnání tělesně postižených však bylo pouze účelové, s těmito osobami jednatel pouze uzavřel pracovní smlouvy, ale následně již tyto osoby žádnou práci pro firmu nevykonávaly. Uvedeným jednáním tak muž záměrně uvedl Úřad práce v Litoměřicích v omyl, a způsobil tak České republice, zastoupené Úřadem práce v Litoměřicích, škodu ve výši 466 tisíc korun.
            Dále jako zplnomocněný zástupce jiné firmy vědomě uváděl nepravdivé údaje v podkladových materiálech pro podání žádostí o příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením, a tyto předkládal na Úřadě práce v Mostě za účelem neoprávněného získání příspěvku. Jako součást podkladových materiálů bylo použito zfalšovaných výkazů. Na základě podaných zfalšovaných žádostí pak byla Úřadem práce v Mostě vyplacena částka ve výši 2 miliony korun. Tímto jednáním tak obviněný záměrně uvedl Úřad práce v Mostě v omyl a způsobil tak České republice, zastoupené Úřadem práce v Mostě, škodu ve výši mírně převyšující 2 miliony korun. Dále se pokusil stejným způsobem získat 290 tisíc korun vykázáním 19ti fiktivních zaměstnanců firmy.
           
            Muž je stíhán na svobodě. V případě, že bude uznán vinným, mu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.
 
 
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                            rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem