Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Z investice se stala noční můra

OLOMOUCKO - Muž chtěl rychle zbohatnout, nevyšlo to. 

V pondělí 24. června se na policisty obrátil třiačtyřicetiletý muž z Olomoucka s tím, že na internetu naletěl podvodníkovi a přišel o téměř 2 miliony korun.

Oznamovatel uvedl, že na konci dubna jej zaujal inzerát s možností investice s rychlým a vysokým ziskem. Klikl na banner a vypsal do kolonek své jméno, e-mail a telefonní číslo. Za chvíli přijal hovor, kdy mu neznámý volající nabídl možnost investovat s počátečním vkladem dva a půl tisíce korun. Muž souhlasil, založil si podle pokynů investiční účet a odeslal první vklad. Volající se s ním rozloučil s tím, že mu bude volat jiný makléř, který se bude starat o jeho investice.

Tentýž den mu volal muž, který se představil jako makléř, který pomáhá lidem s investováním. Informoval ho o investování a požádal jej, aby si do telefonu nainstaloval investiční aplikaci, kde uvidí své peníze, jak rostou. Skutečně, když se investor přihlásil ke svému účtu, viděl tam svou první investici. Zhruba za týden makléř začal mluvit o novém velkém projektu, týkající se bitcoinu. Navrhl muži, aby do něj investoval, že to bude výborná příležitost. Zeptal se jej, kolik peněz může do projektu vložit, ale mělo by to být alespoň 10 tisíc EUR. S tím investor souhlasil. Na makléřův pokyn si nainstaloval další dvě aplikace k nakupování kryptoměn.

Makléř sliboval, že zisk z této transakce bude možné vybrat za sedm dní. Muž peníze poslal a druhý den v aplikaci viděl, že se zdvojnásobila. Vidina rychlého zisku jej přesvědčila k další investici ve výši 20 tisíc EUR. Makléř mu nabídl, že bude investovat s ním a to stejnou částkou a o zisk se pak rozdělí napůl. Po týdnu měl na účtu přes 190 tisíc EUR.

Jakmile mělo dojít k výběru zúročených peněz, nastaly potíže. Nejprve měl zaplatit 10% daň, kterou z poloviny uhradil on a poslal 9 tisíc EUR. Druhých 9 tisíc měl poslat makléř. Potom se dozvěděl, že makléř s ním nesměl investovat a je za to pokuta. Proto nejdou peníze vyplatit. Mohly by se ale odblokovat, kdyby sám zaplatil celou 10% daň ve výši 18 tisíc EUR s příslibem, že mu dřívější platba 9 tisíc EUR bude vrácena. Muž z obavy, že o vydělané peníze přijde, skutečně zaplatil 18 tisíc EUR. Pak se dozvěděl, že mu peníze budou vyplaceny, ale ještě musí uhradit jistinu převodu ve výši 550 tisíc korun. Tuto taky uhradil. Jenomže potom přišla další výmluva a měl zase platit. Dozvěděl, že udělal chybu při zadávání čísla platební karty a proto musí uhradit pokutu ve výši 22 tisíc EUR. To už ale nesouhlasil a obrátil se na svou banku, aby svou platební kartu raději zablokoval. V bance se pak dozvěděl, že se stal obětí podvodu. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu podvod, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Nenechte se nalákat na vidinu rychlého a vysokého zisku, můžete snadno naletět. Buďte opatrní, ať se nestanete příští obětí podvodníka.

por. Mgr. Libor Hejtman
25. června 2024

vytisknout  e-mailem