Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Z knihovny do antikvariátu

LIBEREC – Prodával vypůjčené knihy. Hrozí mu až dvě léta. 

Říká se, že kniha je studnicí moudrosti. O významu rčení se dá v kontextu s případy, kterých se dopouštěl 40letý muž z Prahy, polemizovat.

V Liberci, na sklonku roku 2016 a poté i v prvním měsíci roku 2017, působil v Liberci knižní fantóm. Během jediného měsíce navštívil ve více jak deseti případech knihovnu, ze které si vypůjčil na třiadvacet titulů. Vcelku široký záběr zájmu, pokud se zamyslíme nad obsahem knih. Od pojednání o Ferdinandu Dobrotivém, přes "Írán plný mučedníků", až po "Žďárské vrchy – klenot Vysočiny". Mužův zájem byl i o knihy, jejichž obsah shrnoval životní osudy světových mistrů malířství. Tak například o barokním velikánovi van Rijnovi, fenoménu kubismu Piccasovi nebo impresionistovi Monetovi. Další tituly knižní tvorby pojednávaly o poněkud odlišnějších tématech. O „nevěstkách a nevěstincích“, či „bytostech odnikud“.
Rozmanitost mužova zájmu byla bezesporu komplexní, avšak o tom, zda si četbou těchto publikací rozšířil obzory svých znalostí, můžeme jen spekulovat. Co však víme zcela jistě je fakt, že vypůjčené knihy, které nebyly jeho majetkem, nevracel ve stanovených termínech pro výpůjčku, ale prodával či nabízel je k prodeji v jednom z libereckých antikvariátů. Jak výpůjčky, tak také následný neoprávněný prodej knih byl podmíněn předložením občanského průkazu a vlastnoručním podpisem. A právě to 40letý „knihomol“ pravděpodobně nedomyslel.

Škoda, kterou svým jednáním způsobil, přesáhla 25tisíc korun. Usnesení o zahájení trestního stíhání bylo předáno jeho právními zástupci s odkazem na patřičná ustanovení trestního řádu. V případě odsouzení pak nenechavci za přečin zpronevěry hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

 

18. března 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem