Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Z památníku zmizela historicky cenná orlice

NÁCHODSKO-Váha zinkového odlitku nebyla pro zloděje překážkou 

Více než jedno století odolávala v obci Václavice na Náchodsku nájezdům zlodějů historicky cenná orlice umístěná na  pomníku věnovaného obětem prusko-rakouské války z roku 1866. Zmizela  však v  mezi 15. a 19. 1. tohoto roku.
 
Zinková plastika orlice s rozpětím křídel minimálně 1,7 metru o výšce zhruba 0,80 metru  a vážící okolo 150 kg byla umístěna na kamenném podstavci u nedalekého kostela v místě zvaném Dobenín. Orlice byla v obci odhalena kolem roku 1907 a  asi před 5 lety prošla kompletní zrekonstrukcí. Podle odhadu restaurátora se její hodnota v současné době pohybuje okolo 450 tisíc korun.
 
Policisté případ začali vyšetřovat jako krádež, za kterou hrozí pachateli nebo pachatelům trest odnětí svobody až na 5 let.
Kriminalisté začali okamžitě pátrat ve sběrných surovinách i mezi sběrateli. Některé poznatky je vedou i do sousedního Polska. Ačkoliv není výkup zinku tak lukrativní záležitostí jako výkup jiných barevných kovů, nelze vyloučit, že by pachatelé chtěli orlici zpeněžit i tímto způsobem.
 
Náchodští kriminalisté uvítají jakýkoliv poznatek o pachateli nebo pachatelích a samozřejmě také o odcizené orlici, a to na známé lince 158 nebo přímo na telefonním čísle 974 534 323.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí, 602 651 187     
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem