Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Z Polska přivezli tablety s obsahem pseudoefedrinu

JABLONECKO - V uplynulých dnech vyšetřovatel zahájil trestní stíhání dvou mužů ve věku 46 a 47 let pro spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, kterého se dopustili 5. srpna letošního roku. 

V uplynulých dnech vyšetřovatel zahájil trestní stíhání dvou mužů ve věku 46 a 47 let pro spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, kterého se ve spolupachatelství dopustili 5. srpna letošního roku.
 
V ten den krátce po třinácté hodině byli hlídkou Celního úřadu pro Liberecký kraj kontrolováni ve vozidle zn. VW Passat v Krkonošské ulici v Desné v Jizerských horách. Při kontrole hlídka ve vozidle nalezla v batohu jednoho z mužů značné množství tablet léků Cirrus. Z tohoto důvodu hlídka oba muže zajistila a následně předala kriminalistům z Územního odboru v Jablonci nad Nisou.
 
 Kriminalisté při prohlídce vozidla nalezli celkem 4198 kusů tablet léku zn. Cirrus s obsahem prekursoru hydrochloridu pseudoefedrinu v jedné tabletě 120 mg. Celkem tedy 503,76 g hydrochloridu pseudoefedrinu - prekursoru, který je často používán k nedovolené výrobě psychotropní látky metamfetamin (pervitin). Dále ve vozidle byly nalezeny zbytky blistrů od tablet, plastové sáčky, mobilní telefony a digitální váha. Kriminalisté oba muže zadrželi a umístili do policejní cely.
 
Vyšetřováním bylo zjištěno, že mladší z obviněných dovezl neoprávněně a bez povolení uvedené množství léků z Polské republiky do České republiky přes hraniční přechod u Harrachova a druhý obviněný na něj čekal ve vozidle VW Passat na území České republiky, kde byli následně již společně kontrolováni libereckými celníky. Uvedené léky nejsou v České republice registrovány a nemohou být tedy v ČR prodávány ani distribuovány. Navíc osobní spotřeba látky pseudoefedrin obsažená v těchto přípravcích může činit maximálně 1800 mg měsíčně. Obvinění tedy přes hraniční přechod převezli přibližně 279,8 krát větší množství, než je úměrné k měsíční léčbě jedné osoby. Dále bylo zjištěno, že z uvedeného množství 4198 kusů tablet léku Cirrus je možné vyrobit 322,4 g drogy metamfetamin, známé též jako pervitin. Při běžné pouliční distribuci by po provedené výrobě tohoto množství drogy mohlo být uspokojeno až 1612 jejich uživatelů. Obvinění se tak uvedeného skutku dopustili ve značném rozsahu.
 
Vyšetřovatel ve věci podal státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí obou obviněných do vazby. Následně soudce návrh státního zástupce akceptoval a v současné době oba obvinění muži jsou stíháni vazebně. Vzhledem k tomu, že obvinění se trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dopustili ve značném rozsahu, hrozí jim trest odnětí svobody od dvou do deseti let.
 
 
nprap. Dagmar Sochorová
14. srpna 2013
Odkazy do noveho okna

Cirrus 1

Cirrus 1 

Detailní náhled

Cirrus 2

Cirrus 2 

Detailní náhled

Cirrus 3

Cirrus 3 

Detailní náhled

Cirrus 4

Cirrus 4 

Detailní náhled

Cirrus 5

Cirrus 5 

Detailní náhled

Cirrus 6

Cirrus 6 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem