Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Z řemeslníka

Se vyklubal podvodník 

 

V poslední době se stále častěji setkáváme s případy okradených seniorů. Nutno zdůraznit, že zlodějům a různým podvodníků nedá ani moc práce starého člověka oklamat. Vhodně zvolená finta totiž  dokáže své. Někteří z podvodníků sází na soucit a se slzou v oku hovoří o dopravních nehodách, ke kterým  nikdy nedošlo, nebo o neštěstí, která je údajně potkala. Důvěřiví senioři jim pak  půjčí mnohdy i   několikatisícové částky. Pochopitelně své peníze už nikdy neuvidí.  

Další se snaží vetřít do bytu či domu důchodce pod záminkou  prodeje zboží za výhodné ceny nebo nabízejí různé služby. Jako například muž, který v pondělí 21. června zazvonil v odpoledních hodinách v Jičíně u dveří bytu čtyřiasedmdesátileté seniorky. Ženě namluvil, že je pracovníkem firmy, která provádí výměnu plynových sporáků. Nakonec ji přesvědčil, aby mu dala 5 tisíc korun na nákup nového spotřebiče, který jí přiveze a zapojí. V tomto případě vzbudil svým vystupováním v důchodkyni důvěru, a tak mu požadovanou částku  ochotně vyplatila. A jak to v takových případech bývá, už  se „toho hodného pána“ nedočkala a nedočkala se ani sporáku.


Obdobný případ se stal  i v neděli 13. června rovněž v Jičíně. Tentokrát sice nešlo o plynový sporák, ale o výměnu zámku u dveří  bytu. Dva muži ve věku kolem 45 let nabídli tuto službu osmdesátileté důchodkyni za 2 tisíce korun. Žena souhlasila, a tak se dali „hoši“ do práce. Nakonec však nevyměnili zámek, ale pouze kryt zámku a kliku. A i  cena byla najednou  jiná. Během několika minut se totiž vyšplhala na 8 tisíc korun. Stará paní však tak vysokou částku neměla při sobě, a tak muži neváhali, zazvonili na sousedku a požádali ji, aby ženě peníze půjčila. Je až neuvěřitelné, že si oslovená žena vůbec nic neověřila a  klidně jim dala 3 tisíce korun. A tak podvodníci, kteří se vydávali za řemeslníky, sice nedostali "své", ale na 5 tisíc korun si přišli.

Tyto dva případy by měly být velkým varováním pro naše nejstarší spoluobčany. Nikdy si do svých bytů a domovů nezvěte cizí osoby, nekupujte žádné „výhodné“ zboží a  řemeslníky, které nemáte objednané „žeňte" od svých dveří. Jen tak můžete ochránit své úspory. Ve většině případů se totiž jedná o podvodníky, kteří svým slušným a solidním vystupováním dokáží získat potenciální oběť na svoji stranu. V nestřeženém okamžiku jí pak odcizí mnohdy celoživotní úspory nebo je o ně připraví jiným způsobem, například lstí.

více na: Senioři, braňte se podvodům (srpen 2009, zpravodajství PČR)
              PROJEKT "Senioři sobě" (březen 2010, zpravodajství PČR)
              Besedy s občany (zdroj: Policie ČR Královéhradeckého kraje)

nprap. Hana Klečalová
22. 6. 2010

Odkazy do noveho okna

Senioři 1

Senioři 1 

Detailní náhled

Senioři 2

Senioři 2 

Detailní náhled

Senioři 3

Senioři 3 

Detailní náhled

Senioři 4

Senioři 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem