Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Z vloupání do různých objektů obviněni dva muži

CHOMUTOVSKO - Na soud si počkají ve vazbě; Při prodeji nemovitosti buďte obezřetní. 

Chomutovští kriminalisté objasnili několik vloupání do různých objektů, k nimž došlo v uplynulém měsíci. Podle jejich zjištění se jich měli společně dopustit dva muži ve věku 40 a 41 let. 
V prvním případě měli násilím vniknout do kanceláře v centru Chomutova a odcizit tam značkový projektor a dva prezentéry. 
Začátkem dubna se dotyční měli vloupat také do baru na sídlišti Březenecká v Chomutově. V důsledku jejich jednání přišel majitel o větší množství cigaret, 40 láhví rumu, oplatky a finanční hotovost. 
Rovněž za užití násilí pak měli v dalších dnech stejní muži vniknout do objektu restaurace a čajovny nacházejícího se v centru Chomutova. Zatímco měl čtyřicetiletý muž hlídat venku, druhý se činil uvnitř. Z prostor tak zmizely různé věci - notebook, tabáky do vodní dýmky, mobilní telefon a platební terminál. 
V posledním případě si dotyční role vyměnili. Předmětem jejich zájmu byla jedna z restaurací přímo na chomutovském náměstí. Tentokrát měl venku hlídat starší z mužů. Mladší měl mezitím uvnitř z pokladny odcizit finanční hotovost, z přípravny jídla mobilní telefon a z lednice pak různé nápoje a salámy. 
Celková škoda, která vznikla v důsledku jejich počínání, se předběžně vyšplhala k 90ti tisícům korun. Z této částky činí škoda na odcizených věcech cca 65 tisíc korun, zbytek připadá na poškození objektů v důsledku násilného vniknutí. 
Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání obviněných pro trestné činy krádeže a poškození cizí věci. Ani jeden z nich není stíhán poprvé. Starší z nich byl teprve v prosinci propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za předchozí krádeže. Další muž pak brány věznice, kam byl také umístěn pro obdobná protiprávní jednání, opustil před rokem.  Tyto okolnosti však nejsou jediné, které obviněným přitěžují. Trestní sazbu u krádeže v tomto případě nejvíce zvyšuje okolnost, že skutky byly spáchány v době, kdy je vyhlášen na území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru nouzový stav. Proto mohou být obvinění v případě prokázání viny posláni znovu za mříže až na osm let. 
Na soud si oba muži počkají ve vazební věznici, kam je na základě podnětu vyšetřovatele a návrhu státního zástupce poslal včerejšího dne soudce. 


Při prodeji nemovitosti buďte obezřetní
Oči pro pláč zůstaly 65leté ženě z Chomutovska poté, co svěřila prodej bytu nesprávné osobě. Tou byl soukromý realitní makléř z Jirkova. Tento 38letý muž měl na základě smlouvy zprostředkovat prodej bytové jednotky v Kadani. Začátkem prosince loňského roku tak došlo k prodeji předmětného bytu, a to za částku 749 tisíc korun. Tuto sumu si realitní makléř podle zjištění policie nechal poslat na svůj bankovní účet. Po zapsání nového vlastníka bytu do katastru nemovitostí měl dle dohody finanční obnos získaný prodejem, snížený o svou odměnu za zprostředkování, zaslat na účet prodávající. Jeho provize měla činit 49 tisíc korun, původní majitelce bytu měl tedy po odečtení této částky zaslat 700 tisíc korun. Žena se však svých peněz do současné doby nedočkala, makléř jí zřejmě nic neposlal a finanční prostředky měl použít k úhradě svých předchozích závazků a dluhů. Policejní vyšetřovatel nyní muže obvinil z trestného činu zpronevěry. Za ten mu u soudu s ohledem na výši způsobené škody hrozí trest odnětí svobody v rozmezí dvou až osmi let. 

por. Mgr. Miroslava Glogovská
tisková mluvčí 
20. dubna 2020
 

vytisknout  e-mailem