Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Z vraždy Ukrajinky obviněn 30letý muž

KRAJ - Ve spolupráci s justičními orgány naší země a Rumunska byl na základě Evropského zatýkacího rozkazu zadržen a do České republiky převezen podezřelý z vraždy mladé Ukrajinky Valentyny. 

Od 10. srpna 2016 řeší kriminalisté Krajského ředitelství policie Libereckého kraje případ vraždy 24leté Ukrajinky, jejíž tělo nalezli policisté při speciální pátrací akci 12. srpna 2016.

Samotnému vyšetřování případu předcházel telefonát na linku tísňového volání 158, kdy volající oznamoval, že v ulici Vaňurova, poblíž autobusového nádraží, byla přes balkón bytu ve zvýšeném přízemí vyhozena přes zábradlí nějaká žena a ihned poté za ní vyskočil muž a odnášel ji pryč.

Neprodleně po přijetí oznámení se na místo sjeli kriminalisté, kteří v bytě, krom nezletilého dítěte, nalezli i na stovku trasologických stop a také stopy, z nichž bylo patrné, že uvnitř došlo k násilnému jednání. Současně bylo i vyhlášeno celostátní pátrání po ženě, která byla ztotožněna jako 24letá Valentyna. V souvislosti s jejím nalezením byla zrealizována rozsáhlá pátrací akce, do které se zapojili nejen liberečtí policisté, ale i policisté z pořádkové jednotky Ústí nad Labem. V rámci této akce se ženu podařilo nalézt, bohužel bez známek života. Následná pitva jednoznačně prokázala, že žena zemřela v důsledku násilného jednání jiné osoby.

Vyšetřování násilného činu se velice intenzívně věnoval tým kriminalistů, který byl speciálně pro objasnění tohoto případu vytvořen. Díky vyhodnoceným stopám z místa činu, kterých bylo na stovku a preciznímu šetření a prověřování desítek osob, se kriminalistům velmi brzy podařilo ustanovit možného podezřelého. Pachatel oběť znal, ovšem nebyl mezi nimi příbuzenský ani partnerský vztah. Jedná se o 30letého muže rumunské státní příslušnosti, kterého policejní komisařka 9. ledna 2017 obvinila ze zvlášť závažného zločinu vraždy podle § 140 odst. 1., odst. 3 písm. i) trestního zákoníku, tedy spáchaného zvlášť trýznivým způsobem.

30letý Rumun patřil již od počátku vyšetřování případu do užšího okruhu osob podezřelých, a tedy i prověřovaných. Jeho zadržení a následné obvinění předcházelo vydání Evropského zatýkacího rozkazu, neboť krátce po spáchání činu opustil Českou republiku a uprchl do zahraničí, což kriminalistům značně ztížilo jejich práci. I přesto ale zjistili relevantní informace, kde se muž nachází a na základě vydaného Evropského zatýkacího rozkazu požádali rumunské orgány činné v trestním řízení o jeho zadržení a vydání zpět do České republiky.

Díky velmi dobré spolupráci libereckých policistů se styčným důstojníkem v Rumunsku a tamními policejními orgány a spolupráci justičních orgánů obou zemí, se muže podařilo vypátrat, zadržet a transportovat do České republiky, kde byl obviněn a bylo zahájeno vyšetřování. Obviněný 30letý Rumun byl vzat rozhodnutím soudkyně Okresního soudu v Liberci do vyšetřovací vazby, a to pro všechny tři důvody uvedené v § 67 trestního řádu, tedy aby se neskrýval, neovlivňoval svědky a v trestné činnosti nepokračoval.

V případě uznání viny z vraždy 24leté ženy, která byla spáchána zvláště trýznivým způsobem,  hrozí obviněnému cizinci trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo trest výjimečný.


12. ledna 2017
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

 

 

vytisknout  e-mailem