Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Za distribuci drog byl již potrestán

19.srpna 2004 

 
O tom, že jsou drogy celospolečenským problémem je všeobecně známo. Stále více mladých lidí inklinuje k zneužívání  návykových látek, mezi které patří i pervitin. Ten je v poslední době na okrese Jičín jednou z nejrozšířenějších drog. A právě on sehrál hlavní roli v našem případu. Na začátku řetězce stál dnes dvaadvacetiletý mladík z okresu Jičín. I on začal s pervitinem jako většina ostatních, náhodou. Buď mu ho někdo dal na zkoušku nebo si ho příležitostně koupil. Nakonec ho nakupoval v Praze od osob, které se živí distribucí drog. Postupně se začali od konce loňského roku na mladíka nabalovat jeho známí a kamarádi, kteří si také   chtěli vyzkoušet co s nimi pervitin udělá. Většinou ho užívali před různými akcemi, na kterých chtěli být po celou dobu čilí a v pohodě. Téměř všichni, kteří si od něj drogu koupili měli stejné pocity. Po její aplikaci jim bylo dobře, měli skvělou náladu, neměli potřebu spánku, někteří z nich cítili úlevu od běžných starostí. Tyto pocity ovšem měli pouze v době, kdy na ně droga působila. Horší to bylo po odeznění jejího účinku. To se cítili unavení, tatam byla nálada, kterou měli po celý večer a ne jednomu bylo velmi špatně.
Policisté se od začátku letošního roku činností mladíka intenzivně zabývali. Během šetření zjistili, že drogu prodal svým známým asi ve 113 případech a celkově od nich vyinkasoval částku ve výši nejméně 32 000 Kč. Na celém případu je zarážející, že vesměs ti, kteří si od něj pervitin kupovali nikde nepracovali a byli vedeni na úřadu práce jako nezaměstnaní. Všichni byli ve věku od 18 do 22 let. Na základě nashromážděných důkazů bylo v dubnu 2004 Službou kriminální policie a vyšetřování v Jičíně proti mladíkovi zahájeno trestní stíhání pro trestný čin nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů. I když nikdy nebyl trestaný, nakonec od Okresního soudu v Jičíně odešel s trestem odnětí svobody v trvání dvou let s  podmíněným odkladem na pět let.
Co říci závěrem ? Je celkem k zamyšlení, proč někteří mladí lidé potřebují k navození dobré nálady povzbuzující látky. Snad se jednou dočkáme doby, kdy se naše mládež bude bavit bez jakýchkoliv podpůrných látek, tak jako tomu bylo před několika lety, kdy u nás drogy, hlavně v menších městech nebyly rozšířené. 
nprap. Hana Klečalová
 
 

vytisknout  e-mailem