Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Za dovoz hašiše až 10 let vězení

Touha po snadném zisku nevyšla 

Dva dvacetiletí muži z Trutnovska byli v těchto dnech kriminalisty z Hradce Králové zadrženi a obviněni pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.
Mylně se domnívali, že si při dovolené trávené v turistické destinaci na jihu Evropy koupí drogu hašiš, kterou po návratu domů prodají s až desetinásobným ziskem.
 
Podle předběžných informací kriminalistů je zřejmé, že druhého července t.r. odjeli tito dva mladí muži soukromým osobním vozidlem na více než desetidenní pobyt do jedné ze zemí Jižní Evropy. Před odjezdem si zjistili informace, že se zde dá poměrně snadno a levně koupit lisovaná pryskyřice z konopí, známá pod názvem hašiš. Po cestě si nakoupili gumové rukavice, mletou kávu, digitální váhu a další zboží, které předpokládali, že budou potřebovat pro transport drogy do Čech. Po příjezdu skutečně kontaktovali několik prodejců, až našli toho, u kterého byli spokojeni s nabízenou cenou. Po ochutnávce zaplatili 800 € za 1kg drogy v 10 slisovaných balíčkách. Mladíci tedy zaplatili za 1g drogy zhruba 20 Kč. Na naší drogové scéně se cena při prodeji pohybuje v částce okolo 250 Kč za 1g hašiše.
Do připraveného tlakového hrnce, který pro tento účel na místě zakoupili, zabalili balíčky a zasypali je mletou kávou. Krabici připravili pro transport kurýrní službou. Po předávce kurýrovi se vrátili do ČR, kde několik dní netrpělivě čekali na zásilku.
Ačkoliv policisté již určité informace o zásilce měli k dispozici, zahrála v tomto případu roli i náhoda. Pro policisty šťastná, pro mladíky však nikoliv. I když byl jejich plán původně úplně jiný, zásilku kurýrní služba doručila na adresu královéhradecké firmy, jejíž název se shodoval se jménem majitele bytu, ve kterém jeden z nich v Hradci Králové bydlel a kam chtěli zásilku původně doručit.
V momentě, když majitel firmy otevřel balík a v něm uložený tlakový hrnec a uviděl, co zásilka obsahuje, okamžitě informoval policisty. Zároveň zatelefonoval na číslo uvedené v přepravním listu a jednomu z mladých mužů řekl, ať si pro zásilku přijedou.
Pak už vše bylo dílem okamžiku. Na mladíky si policisté počkali a okamžitě je zadrželi.
 
V současné době jim bylo sděleno obvinění z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, a protože se jedná o jejich první konflikt se zákonem a s policisty spolupracují, jsou stíháni na svobodě. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody na dva roky až deset let nebo propadnutí majetku.
 
Pro naše kriminalisty práce nekončí, budou na případu dále pracovat, a to ve spolupráci se zahraničními kolegy.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková, tisková mluvčí                              
tel. 602 651 187               
zveřejněno 28.7.2011, 14:30

vytisknout  e-mailem