Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Za krádeže a výrobu drog padla obvinění

TRUTNOVSKO - Detektivové objasnili patnáct případů majetkové trestné činnosti. 

Násilné vniknutíNásilné vniknutí
Policie České republiky ve Dvoře Králové nad Labem od konce loňského roku do začátku června roku letošního zaprotokolovala necelé dvě desítky případů násilných vniknutí do zahradních chatek a garáží, ke kterým docházelo na celém území města Dvora Králové nad Labem. Terčem útoku v té době ještě neznámých pachatelů se stávaly kuchyňské a zahrádkářské potřeby, jízdní kola, pila, část výfukového potrubí, malý motocykl, alkoholické nápoje, mobilní telefon, elektrické vodiče a další předměty, které nenechavcům přišly pod ruku. Terčem útoku v té době ještě neznámých pachatelů se rovněž stala pokladnička v místní zoologické zahradě či volně odložený oděvní svršek v jedné z místních heren.
S ohledem na podobný způsob páchání majetkové trestné činnosti a zajištěné důkazní materiály z míst činů policisté vyhodnotili, že by se mohlo jednat o jednoho či více pachatelů, kteří uvedenou trestnou činnost na území města Dvora Králové nad Labem páchají. Policisté Služby kriminální policie a vyšetřování začali ve spolupráci se svými kolegy z obvodních oddělení po dosud neznámém pachateli či skupince pachatelů intenzivně pátrat.
V pondělí 2. 6. 2014 detektivové trutnovské kriminálky zadrželi čtveřici mužů ze Dvora Králové nad Labem, kteří skončili na pracovišti služby kriminální policie a vyšetřování. Pod tíhou předložených důkazních materiálů se mladíci omezení na osobní svobodě ke spáchanému protiprávnímu jednání zcela doznali.
Z výpovědi zadržených vyplynulo, že se měli na území města Dvora Králové nad Labem v průběhu posledních sedmi měsíců dopustit celkem patnácti případů majetkové trestné činnosti, při kterých došlo ke škodě vy výši necelých 100 tisíc korun.
Výroba pervitinuVýroba pervitinu
Z následně provedeného šetření, které detektivové provedli v souvislosti se shora uvedeným případem, bylo navíc zjištěno, že jeden z obviněných od začátku března letošního roku na území České republiky v nejméně dvou desítkách případů dovezl z Polské republiky bez jakéhokoli povolení větší množství léků, které následně použil k výrobě soli metamfetaminu, tedy pervitinu.
Uvedenou látku měl vyrábět v odstaveném přívěsu na volně přístupném pozemku v obci Královec.
Ještě v pondělí 2. 6. 2014 komisař služby kriminální policie proti omezeným na osobní svobodě zahájil trestní stíhání pro spáchání přečinů krádež, porušování domovní svobody a poškození cizí věci, za které jim s ohledem na způsob spáchání hrozí tresty odnětí svobody od dvou do pěti let. Jeden ze zadržených si navíc vyslechl obvinění ze spáchání zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na deset let.
Policejní komisaři, kteří uvedené případy zpracovávali, podali po řádném zadokumentování cestou státního zastupitelství návrh na vzetí dvou z obviněných do vazby. Ve středu 4. 6. 2014 soudce Okresního soudu v Trutnově tento návrh akceptoval a rozhodl o jejich vazebním stíhání. Policejní hlídka po tomto rozhodnutí eskortovala omezené na osobní svobodě do jedné z vazebních věznic, kde byli řádně předáni pracovníkům vězeňské služby.  
por. Bc. Udo Ertner
5. 6. 2014 v 10:40   

vytisknout  e-mailem