Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Za křivou výpověď je čekalo obvinění

BŘECLAVSKO: Před soudem se lhát nemá. 

Břeclav - Přísloví, že lež má krátké nohy, se opět potvrdilo. Pokud ovšem někdo lže u soudu či při průběhu vyšetřování, může být nemile překvapen, že za takové chování si vyslouží obvinění z trestného činu. Právě v těchto dnech jsme zahájili trestní stíhání u několika provinilců, kteří si za své výmysly ponesou následky.

Své o tom ví například trojice mužů, kterým vyšetřovatel v úterý sdělil obvinění z  křivé výpovědi. Všichni tři se snažili při hlavním líčení pomoci svému obžalovanému kamarádovi, který se u soudu zodpovídal z pokusu těžkého ublížení na zdraví a výtržnictví. V procesním postavení svědků všichni uvedli nepravdivé informace o průběhu celého incidentu a jejich výpovědi byly v hrubém rozporu s tím, jak se událost opravdu stala. Za promyšlené lži teď ponesou sami svoji kůži před soud.
Obdobně na tom je i 27letý muž, který také ve snaze pomoci svému obviněnému kamarádovi uvedl před soudcem nepravdivá fakta. Snažil se, aby jeho přítel byl zbaven trestní odpovědnosti, a tak při výpovědi jednoduše lhal. Snaha pomoci známému lživým způsobem, mu nyní způsobí nepříjemnosti a i on teď může litovat, že se dopustil křivé výpovědi.
 
Snad jen pro doplnění informací zbývá dodat, že podle trestního zákoníku hrozí za přečin křivé výpovědi potrestání odnětím svobody od šesti měsíců do tří let. Věříme, že si ostatní vezmou ponaučení a vyvarují se toho, že při vyšetřování či před soudem uvedou nepravdivé informace.
por. Mgr. Kamila Haraštová, 10. září 2014

vytisknout  e-mailem