Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Za násilí na ženě mu hrozí až dva roky

V průběhu včerejšího dne obvinil vyšetřovatel osmého oddělení prvního policejního obvodu sedmadvacetiletého muže z trestného činu výtržnictví. 

Česky hovořící muž je obviněn z výtržnictví proto, že druhého února letošního roku napadl v brzkých ranních hodinách svou přítelkyni. K útoku, při kterém agresor do své partnerky kopal a opakovaně ji shodil velice nevybíravým způsobem na zem, došlo v Opletalově ulici. Obviněnému v jeho útoku nezabránilo ani to, že svou přítelkyni začal bít přímo před zraky hlídkujících policistů. Ti samozřejmě okamžitě zakročili a násilníka zpacifikovali, čímž mu zabránili v jeho dalším běsnění. Byť šestadvacetiletá žena utržila nemálo kopanců a ran, i tak nedala souhlas k trestnímu stíhání svého partnera pro trestný čin týrání osoby ve společném obydlí, takzvané domácí násilí, za který by mu hrozil trest odnětí svobody až na čtyři roky. Proto je pachatel stíhán „pouze“ pro trestný čin výtržnictví, za což mu hrozí dvouletý trest odnětí svobody, neboť se popsaného jednání dopustil na místě veřejnosti přístupném.
 
Stran domácího násilí je na místě zmínit, že právě souhlas poškozeného s trestním stíháním pachatel je mnohdy na překážku trestnímu řízení, neboť bez tohoto souhlasu nelze pachatele stíhat. Vztáhneme-li tuto povinnost na shora popsaný případ, musíme nutně konstatovat, že pachatel mohl dokonce trestnímu stíhání uniknout úplně, pokud by se fyzického ataku dopustil mimo zraky svědků, a poškozené by nepřivodil jakoukoliv větší újmu na zdraví.
 
I tato skutečnost je možná důvodem toho, proč pachatelů trestného činu týrání osoby ve společném obydlí stíhali pražští policisté v minulém roce „pouze“ jedenáct. V těchto případech je totiž častým jevem, že po odeznění emocí napadení partneři, a to ať ženy, tak i muži upustí od trestního stíhání svého protějšku v domnění, že ten už to příště neudělá.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 7. 2. 2013

vytisknout  e-mailem