Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Za nehody může nepozornost řidičů

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Pod vlivem alkoholu byli oba účastníci nehody.  

V předvánočním čase mají všichni plnou hlavu starostí, jsou roztržití a neustále ve spěchu. A při tom zapomínají být opatrní a pozorní zejména při řízení. O tom svědčí počet nehod, ke kterým museli dopravní policisté vyjíždět.  Zatímco v týdnu od 27. 11. – 3. 12. došlo k 21 nehodám, o týden později jsme jich zaznamenali o dvě více a v uplynulém týdnu se jejich počet zastavil na 37. Mezi hlavní příčiny řadíme již zmiňovanou nepozornost, dále rychlost, nevyhovující pneumatiky a alkohol.

V neděli ráno 13. prosince projížděl Nivnicí dvacetiletý řidič Fiatu a při průjezdu pravotočivou zatáčkou nezvládl řízení. Vlivem vysoké rychlosti se dostal na mokré vozovce do smyku, vyjel na chodník a tam narazil do čtyřiadvacetiletého chodce. Ten při střetu utrpěl lehké zranění, se kterým byl převezen do Uherskohradišťské nemocnice. Dechové zkoušky prokázaly, že oba účastníci byli pod vlivem alkoholu. U řidiče vyšel výsledek 1,48 a u chodce 1,92 promile alkoholu. Řidič se ještě poté podrobil lékařskému vyšetření a odběru krve. Policisté mu na místě zadrželi řidičský průkaz. Tato nehoda je nadále v šetření.

O den dříve způsobila dopravní nehodu dvaapadesátiletá řidička Renaultu. Ta při parkování u supermarketu v Uherském Hradišti nedávala pozor a narazila do karavanu u prodejny vánočních stromků. Celková škoda je vyčíslena na deset tisíc korun. Policisté ženě uložili blokovou pokutu.

Pokutu za nepozornost dostal i devětačtyřicetiletý řidič Fordu. Při jízdě přes Uherské Hradiště najel částečně do protisměru, kde se bočně střetl s Felicií. Škoda je odhadnuta na patnáct tisíc korun. U obou řidičů byl alkohol vyloučen dechovou zkouškou.

Pod vlivem alkoholu byl policisty přistižen třiatřicetiletý řidič Felicie. Poté, co ho zastavili v Uherském Brodě v ulici 26. dubna, nadýchal 2,39 promile alkoholu. S naměřenými hodnotami řidič souhlasil a policistům vydal řidičský průkaz. Nyní mu za jeho nezodpovědnou jízdu hrozí až roční vězení včetně zákazu řízení až na deset let!

Alkoholu se nevyhýbali ani chodci. Na velmi nebezpečnou cestu se ve středu večer vydala šestapadesátiletá žena. Mezi Boršicemi a Stříbrnicemi ji hlídka zastavila poté, co vlivem své podnapilosti vrávoravou chůzí ohrožovala nejen ostatní účastníky silničního provozu, ale také sebe! Navíc šla po špatné straně silnice a nepoužila za tmy žádný předmět, který by ji zviditelnil. Žena nadýchala 3,29 promile alkoholu. Nyní ji čeká řízení na odboru dopravy včetně pokuty až do výše 2 500 korun.

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 11.  –  17. 12. 2015

 

Počet zjištěných přestupků

11. – 17. 12. 2015

4. – 10. 12. 2015

Řidič pod vlivem alkoholu

4

7

Řidič pod vlivem drog

0

1

Překročení maximální rychlosti

5

6

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

2

3

Nepoužití bezpečnostních pásů

1

2

Telefonování za jízdy

2

1

Špatný technický stav vozidla

11

7

Neoprávněné zastavení a stání

0

7

Chodci

3

0

Cyklisté

3

2

18. prosince 2015, por. Bc. Milena Šabatová

 

vytisknout  e-mailem