Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Za oběť si vybrali seniory

Od roku 2007 prošetřovali kriminalisté prvního policejního obvodu případy krádeží, kdy si pachatelé vybrali za své oběti bezbranné seniory. Činnost policistů byla o to těžší, že od doby krádeže do doby oznámení události ze strany poškozených uplynulo vždy několik dní. 

Zadržení pachatelů, tedy osmatřicetileté ženy a sedmačtyřicetiletého muže proběhlo devatenáctého března letošního roku v rámci akce GLOBUS. Tomuto úspěšnému závěru ale předcházely týdny a měsíce usilovné mravenčí práce kriminalistů. Ta spočívala především ve vyhodnocování zajištěných stop a vytváření hypotéz, která policisté museli následně do posledního detailu prověřit a prokázat jejich relevantnost. A výsledkem jsou celkem tři plně zadokumentované případy, pro které sdělil shora zmíněné dvojici policejní komisař obvinění z trestných činů krádež. Nenechavci poté putovali do policejní cely a do vazby, jelikož příslušný soud akceptoval návrh státního zástupce. A v čem nekalá činnost česky hovořící dvojice spočívala? Obvinění si ve všech případech nejdříve vytipovali ve svém blízkém okolí osoby ve značně pokročilém věku, které by již na první pohled pomoc druhých uvítaly. Poté se jim s nabídkou úklidu, nebo nákupu s donáškou do domu vloudili do domácnosti. Důvěry seniorů však okamžitě zneužili k vlastnímu obohacení. V nestřeženém okamžiku brala především osmatřicetiletá žena vše, co ji po ruku přišlo, především však finanční hotovost. Svým počínáním dvojice způsobila škodu, která byla zatím vyčíslena na více jak 2,8 milionu korun, avšak toto číslo nemusí být konečné, stejně tak, jako počet případů. Navíc se popsaného protiprávního jednání pachatelé dopouštěli s notnou dávkou drzosti. Kriminalisté totiž zjistili a zadokumentovali, že jednoho z poškozených okradla dvojice hned dvakrát. Nejprve na jaře roku 2007 a poté o půl roku později. Při druhé výpomoci ošálila obviněná okradeného změnou svého zevnějšku a souhrnně ho během obou krádeží připravila o více jak jeden milion korun.
Jelikož kriminalisté již v současné době disponují poznatky, že by tyto popsané případy nemusely být jediné, kterých se povedená dvojice dopustila, obracejí se touto cestou na případně obdobně poškozené, aby se přihlásili kriminalistům prvního policejního obvodu na telefonní číslo 605 928 816, nebo na linku tísňového volání.
Odkazy do noveho okna

Obviněná z krádeží

Obviněná z krádeží 

Detailní náhled

Obviněný z krádeží

Obviněný z krádeží 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem