Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Za podvod a zpronevěru mu hrozí až pětiletý trest

KARLOVARSKO – Způsobil škodu přes 350 tisíc korun.  

Kriminalisté z Oddělení hospodářské kriminality v Karlových Varech zahájili trestní stíhání 39 letého muže z České Lípy, kterého obvinili ze spáchání přečinů podvod a zpronevěra.

Obviněný muž si měl nejprve na začátku prosince roku 2014 a v lednu roku 2015 zapůjčit od 60 letého muže finanční částku kolem 210 tisíc korun, kdy mu uvedl smyšlenou záminku, že peníze potřebuje na vybudování střechy rodinného domu svých zákazníků. Přičemž peníze na zhotovení střechy již od svých zákazníků obdržel. Peníze si půjčil i přesto, že věděl, že je nebude moci v dohodnutém termínu vrátit vzhledem k dalším finančním závazkům.

Během dubna roku 2015 pak jako podnikající fyzická osoba odebral na základě kupní smlouvy od prodávající společnosti stavební materiál, který následně prodal svým zákazníkům, pro něž realizoval stavební zakázku a kteří mu za materiál i za práci již zaplatili. Peníze z prodeje si ponechal pro vlastní potřebu, aniž by faktury za materiál prodávající společnosti zaplatil.

Během října a listopadu téhož roku obdobným způsobem odebral od jiné prodávající společnosti stavební materiál, který také prodal svým zákazníkům, pro něž realizoval zakázku, a kteří mu také za materiál i za práci zaplatili. Peníze opět nepoužil na zaplacení faktur, nýbrž si je ponechal pro vlastní potřebu.

Celkem tak všem poškozeným způsobil škodu přesahující 350 tisíc korun. Za podvod a zpronevěru mu tak ve třetím odstavci hrozí v případě prokázání viny až pětiletý trest odnětí svobody za způsobenou větší škodu.

nprap. Zuzana Týřová
3. 5. 2016

vytisknout  e-mailem