Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Za pololetí 319 usmrcených

Za šest měsíců tohoto roku šetřili policisté 34666 dopravních nehod. Zemřelo při nich 319 osob. Těžce zraněno bylo 1377 osob a dalších 9972 účastníků nehod utrpělo lehká zranění.  

V porovnání s prvními šesti měsíci roku 2010 vzrostl počet usmrcených o 22 osob, to znamená o 7, 4 %. Nárůst evidujeme také v souvislosti s počtem těžce zraněných (o 8 %) a lehce zraněných (2, 8 %). Přesto je počet usmrcených po loňském roce druhý nejnižší od roku 1990.
 
Nejvíce osob zemřelo při nehodách končících srážkou jedoucích vozidel (přes 44 % z celkového počtu). Mezi nejtragičtější příčiny dopravních nehod patřilo nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu vozovky (54 usmrcených), vjetí do protisměru (37 usmrcených), nevěnování se plně řízení (33 usmrcených) a nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky (30 usmrcených).    
 
Z regionálního pohledu zemřelo nejvíce osob ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.
 
Nejtragičtějším měsícem byl červen (71 usmrcených), a to přesto, že oproti loňskému červnu klesl počet usmrcených o 10. Nejčerněji se do pololetních statistik zapsal 9. únor, kdy během jediného dne při nehodách zahynulo 9 lidí.
 
Oproti srovnatelnému období loňského roku klesl počet osob, které zemřely při dopravních nehodách zaviněných pod vlivem alkoholu. Za pololetí tohoto roku evidujeme v této souvislostí 28 usmrcených (o 17 méně). Celkový počet nehod zaviněných pod vlivem alkoholu (2408) ale vzrostl o 154.
 
 
Souhrnné následky podle kategorie účastníka provozu (usmrcení):
 
126    řidičů osobních automobilů
 59     chodců
 58     spolujezdců v osobním automobilu
 28     řidičů motocyklů
 19     cyklistů
 12     řidičů nákladních automobilů
    6    spolujezdců v nákladních automobilech
    5    spolujezdců na motocyklech
    2    řidiči malých motocyklů
    1    řidič autobusu
    1    cestující v autobusu
    1    cestující v trolejbusu
    1    spolujezdec na malém motocyklu
 
 
 
Podrobné informace k vyhodnocení dopravní nehodovosti najdete zde a zde.
 
Vyhodnocení pololetní dopravní nehodovosti, ale také dosavadního prázdninového nehodového  vývoje, zaznělo na včerejší společné tiskové konferenci Ministerstva dopravy ČR a Policejní prezidia ČR, kde byla prezentována také problematika cyklistů a dalších nemotorizovaných účastníků v prázdninovém provozu. Kromě statistických údajů k cyklistům a chodcům zde zazněly také rady a doporučení týkající se cyklistů, které můžete najít na stránkách BESIP.
 
 
kpt. Mgr. Veronika Hodačová
15. 7. 2011

vytisknout  e-mailem