Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Za požár na Ještědu může zřejmě nedbalost

LIBERECKO - Požár zaměstnával během pondělí hasiče a policisty nejen na Ještědu. 

Celé pondělní odpoledne zaměstnával hasiče a policisty požár lesního porostu pod horským hotelem Ještěd. Krátce před jedenáctou hodinou dopoledne bylo na tísňovou linku 158 oznámeno, že v lesním porostu pod hotelem stoupá dým. Na místo vyjelo okamžitě několik hasičských jednotek, jak profesionálové z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, tak i dobrovolní hasiči z okolí. Po příjezdu na místo zjistili, že hoří lesní porost - kleče borovic, jeřáb apod. o rozloze cca 100 x 100 m. Na místě zasahoval i vrtulník a letadlo, kteří prováděli hasební práce ze vzduchu.

Policisté uzavřeli z důvodu zajištění bezpečnosti turistické stezky a komunikace v blízkém okolí. Uzavřena byla cesta na vrchol od parkoviště Ještědka. Samotný horský hotel zůstal otevřený. Nebylo nutné provádět evakuaci osob. Lanová dráha na Ještěd omezila provoz pouze ve směru přepravy osob dolů.
Po ukončení hasebních prací v odpoledních hodinách se na místo dostavil i vyšetřovatel hasičů a policejní psovod se služebním psem speciálně vycvičeným na vyhledávání hořlavin a jiných akcelerantů hoření. Ohledání místa požářiště proběhlo v podvečerních hodinách. Policejní pes na místě nenašel žádné stopy, které by nasvědčovaly úmyslnému zapálení. Vyšetřovatel hasičů uvedl jako nejpravděpodobnější příčinu vzniku požáru lidskou nedbalost (například odhozený nedopalek cigarety nebo jiný předmět). Jednou z možných příčin mohl být také sluneční svit zářící do skel rozbitých lahví v porostu nebo i vznícení svíčky u malého pomníčku v lese.

Požárem vznikla Lesům České republiky předběžná škoda ve výši 50 tisíc korun. Uchráněné hodnoty byly odhadnuty na 100 tisíc korun.
Při zásahu byl lehce zraněn jeden profesionální hasič, který byl v Krajské nemocnici Liberec ošetřen a následně propuštěn.

Požár nyní evidují a šetří policisté na obvodním oddělení Liberec - Vápenka jako přestupek dle Zákona o požární ochraně.
 

S požárem se také potýkali hasiči a policisté v Hrádku nad Nisou. Krátce před půl jednou odpoledne přijal operační důstojník oznámení o požáru v rekreačním areálu Kristýna. Rekreanti v areálu spozorovali plamen, kdy došlo k zahoření suché trávy a drobného porostu na rozloze cca 200 x 200 m. Okamžitě vzali hasicí přístroje z chatek a požár začali lokalizovat. Zároveň vyrozuměli obsluhu areálu a ta na místo přivolala hasiče. Na místo se sjely jednotky hasičů z blízkého okolí - z Hrádku nad Nisou, Chotyně, ale i z Liberce a také několik jednotek z Polska a jedna z Německa. Požár byl částečně na pozemku rekreačního areálu Kristýna a částečně také zasahoval na pozemek města. Na místě byl přítomen i vyšetřovatel hasičů Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, který neurčil konkrétní příčinu požáru. I v tomto případě se jako nejpravděpodobnější příčina vzniku požáru jeví lidská nedbalost. Majiteli rekreačního areálu ani městu nevznikla požárem žádná škoda. Ani v tomto případě nebylo nutné provádět evakuaci osob. Dva zaměstnanci areálu se při hašení nadýchali kouře a byli převezni na kontrolní vyšetření do Krajské nemocnice Liberec.
 

14. 8. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem