Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

"Za provozu..."

Ostrava - Loterijní terminály nemalých rozměrů a hmotnosti přímo za provozu heren či restaurací měli odvážet dva muži v Ostravě. 

    Loterijní terminály nemalých rozměrů a hmotnosti přímo za provozu heren či restaurací měli odvážet dva muži v Ostravě. Personál ani eventuální hosté těchto zařízení jim případnou překážkou nebyli. Skutky byly spáchány v prvních květnových dnech, muži měli odvézt celkem tři automaty. Škoda na majetku přesáhla dle předběžně stanovených vyjádření 700 000 korun (škoda nebyla dosud objektivizována, jde o prvotní info). Dvakrát byly krádeže oznámeny až následný den, zaměstnanci provozoven si faktu, že chybí terminál, zprvu nevšimli. Potřetí si mužů všiml zaměstnanec, který šel podezřelými použitou legendu o servisních technicích ověřit telefonicky u provozovatele terminálů. Mezitím však měli muži naložit i tento (třetí) videoterminál a z místa činu odjet. Ke spáchání skutku měli totiž ve třetím případě využít sofistikovanější metody, tedy legendy o servisních technicích, kteří mají odvézt staré automaty a přivézt nové.
    Byť v prvních dvou případech byly krádeže oznámeny až následné dny po skutcích, desítky hodin intenzivní práce ostravských policistů brzy znamenaly shromáždění informací vedoucích ke konkrétním mužům ve věku 29 a 28 let. Muži se měli automatů zmocnit, odvézt je, následně vypáčit a získat peníze, vložené v přístrojích. Tímto způsobem však měli získat částky ve výši set až tisíců korun, tedy nepoměrně nižší než je celková škoda, která byla skutky způsobena. Kriminalisté zadrželi nejen dva podezřelé muže, ale také dalšího, 23letého muže, podezřelého z podílnictví. Při prohlídce nebytových prostor kriminalisté zajistili také jednotlivé díly terminálů. Mladík měl ve dvou případech terminál a automat na základě žádosti obou mužů ukrýt, ačkoli měl vědět, že pochází z trestné činnosti. Následně měl automaty rozebrat na jednotlivé díly, takto měl ztížit zjištění původu věcí získaných trestným činem. Náhradní díly měly být určeny k následnému prodeji.
     Všichni tři muži si již vyslechli sdělení obvinění. Starší dva pro přečiny krádež a podvod (ve třetím případě měli uvést obsluhu herny v omyl tím, že jsou servisními techniky), hrozí jim tak trest odnětí svobody až na pět let. Mladší obviněný sdělil, že motivem jeho činu nebyl finanční zisk, měl tak reagovat v důsledku hněvu, neboť při hře měl prohrát peníze. Prioritním motivem druhého obviněného měl být finanční zisk. Dále prý chtěl ověřit pravdivost avizované návratnosti výher na terminálech. I on měl na automatech hrát. Oba se ovšem od závislosti na hře distancovali.
    Nejmladšímu muži sdělil policejní komisař obvinění pro přečiny podílnictví a legalizace výnosů z trestné činnosti. Tomuto obviněnému tak hrozí trest odnětí svobody až na pět let.  
 
 
 
                                                                                            por. Mgr. Gabriela Holčáková
                                                                                            komisařka preventivně informační skupiny
9.5.2013

vytisknout  e-mailem