Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Za tragédii na závodech nese odpovědnost pořadatel

21. díl pravidelného seriálu Práva "Z policejních spisů"  


Kromě klasických případů s kriminálním podtextem vyšetřuje policie také kauzy, kdy dochází ke škodám nebo zranění či dokonce úmrtí osob za okolností, které lze s trochou nadsázky označit jako nešťastnou náhodu.
Do této kategorie spadá také úmrtí diváka, ke kterému došlo v říjnu 2008 při závodu automobilů na uzavřeném okruhu v Ostravě-Vítkovicích. Na první pohled nešťastná náhoda. Pojďme si však seřadit zjištěná fakta.
Dne 1.10.2008 kolem 14.10 hodin nezvládl teprve šestnáctiletý závodník řízení svého soutěžního vozu a po průjezdu pravotočivé zatáčky dostal na rovinatém úseku trati smyk, opustil závodní dráhu a v prostoru vyhrazeném pořadateli pro diváky srazil dva přihlížející muže ve věku 41 a 63 let. I přesto, že oběma zraněným byla okamžitě poskytnuta odborná lékařská pomoc, starší z nich po převozu do nemocnice zemřel. Zranění mladšího muže byla pak lékaři označena jako těžká, leč neohrožující život a tak mohl být později vyslechnut jako svědek.
Závod byl přerušen. Na místo se dostavila dopravní policie a činila prvotní kroky k zadokumentování nehody. Vzhledem k tragickým následkům případ přebral specialista na vyšetřování závažných dopravních nehod. Jeho úkolem bylo vyrovnat se nejen s detailním zjištěním nehodového děje. Komisař musel odpověď hledat také na otázku, proč došlo k následné tragédii.
Se zjištěním příčin nehody, včetně všech okolností, se mohl policejní specialista spolehnout na soudního znalce z oboru silniční dopravy. Znalec pak skutečně precizně formuloval odpovědi na položené otázky, vyloučil technickou závadu a jako bezprostřední příčinu nehody označil nezvládnutí řízení vozidla v dané situaci.
Tato zjištění byla však pro posuzování konkrétní odpovědnosti irelevantní, neboť na rozdíl od běžného účastníka silničního provozu řidič závodního vozu na uzavřeném okruhu určeném k závodu nemůže být hnán k zodpovědnosti za jakoukoliv škodu, způsobenou v průběhu závodu. Ta je zejména na straně pořadatelů.
Zde tedy hledal policejní komisař odpovědi na své otázky.  Z prvotních vyjádření organizátorů se zdálo, že šlo o nešťastnou náhodu a vše bylo jinak v pořádku. Ředitel závodu doložil potřebná povolení a rozhodnutí, včetně vlastní zprávy o nehodě a výsledku šetření její příčiny.  A tak bylo zjištěno, že závod byl řádně povolen, trať získala licenci Federace automobilových sportů  Autoklubu České republiky atd.
Zde se však objevily první nesrovnalosti týkající se tzv. bezpečnostního plánu závodu a zejména vyhrazení prostoru pro diváky. Tyto nesrovnalosti nebyly odstraněny ani výslechem ředitele závodu a tak  policejní komisař vydal v lednu 2009 usnesení, kterým zahájil jeho trestní stíhání jako obviněného z trestného činu obecného ohrožení  z nedbalosti.
V průběhu následného vyšetřování byli vyslechnuti svědci z řad  činovníků Autoklubu ČR a byla vyžádána odborná stanoviska, z nichž vyplynuly další skutečnosti svědčící o pochybení  konkrétní osoby. Později byl tedy obviněn také bezpečnostní činovník závodu.
Oběma hrozil trest odnětí svobody v trvání od jednoho do pěti let.  Oba také projevili svou upřímnou lítost nad tragédií, která se stala. Pak už bylo na soudu, aby vše spravedlivě a objektivně posoudil, určil míru odpovědnosti obou obviněných a tomu odpovídající trest.
Soud ve věci již rozhodl a uložil podmíněné tresty a zákazy činnosti, avšak rozsudek ještě není pravomocný. Vzhledem k tomu, že se jedná o mediálně sledovanou kauzu, výsledek se již brzy všichni dozvíme.
 

  Policie zkoumala také technický stav závodního auta, na kterém nakonec nebyla zjištěna žádná závada. Foto Policie ČR.

Článek byl napsán  pro deník Právo plk.  Mgr. Tomášem  Landsfeldem, ředitelem Městského ředitelství  policie Ostrava, a je  zveřejňován v seriálu Práva "Z policejních spisů" .

vytisknout  e-mailem