Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Za virtuální lásku zaplatila

LITOMĚŘICKO - Podvodníci využívají i známých osob… 

Starší ženu z Roudnicka oslovil v červenci tohoto roku prostřednictvím sociálních sítí neznámý muž, který se představil jako slovenský bavič. Poškozená v domnění, že se jedná o veřejně známou osobu, přijala jeho žádost o přátelství. Údajný bavič se pak snažil získat její náklonnost a lásku. Po nějaké době přišel s legendou, že nyní se nachází v cizí zemi, kde mu měli odcizit peněženku s veškerými finančními prostředky. Z poškozené postupně vylákal finance ve výši přesahující 380 tisíc korun, s tím, že jí je počátkem měsíce října tohoto roku vrátí. Když však k navrácení peněz nedošlo a podvodník přestal komunikovat, pojala poškozená podezření, že byla podvedena a obrátila se na policii.
Případ jsme zadokumentovali pro podezření ze spáchání přečinu podvod, za což hrozí dosud neznámému pachateli až 2letý pobyt ve vězení.

  • Stejné případy s pracovním názvem „americký voják“ řeší policisté napříč celou republikou a poškozených žen rok od roku přibývá.

  • V této souvislosti opětovně nabádáme k obezřetnosti při komunikaci s neznámými lidmi.  

  • Dobře zvažte, zdali přijmete nabízené přátelství od neznámého člověka na internetu.

  • Dávejte si pozor na sliby týkající se vážného vztahu, zejména s osobou ze zahraničí.

  • Předstírají intenzivní zájem o vaše soukromí, vědí, co osamělá žena potřebuje.

  • Protistrana dokáže velmi citlivě působit zejména na osamělé osoby, milá slova, komplimenty, lichotky.
     
  • Pachatelé jsou schovaní za identitou vzdělaného člověka např. lékaře, architekta, vojáka, různé specialisty…

  • Své oběti zpracovávají sladkými slůvky několik týdnů i měsíců a po určité době přichází se svými požadavky a to formou finanční pomoci např. na proclení cenného balíčku, na lékařské ošetření, pomoc po okradení, investice do podnikání….

  • Rada na závěr: Neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu. Tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z vás nezanedbatelné finanční prostředky.

  • Výše uvedenou trestnou činnost páchají v rámci celého světa dobře organizované skupiny cizinců. Peníze zpravidla putují na střední východ či do jižních zemí a z účelově založených kont jsou přeposlány do bank třetího světa, kde už je nelze dohledat. Samotné šetření věci zpravidla naráží na absenci mezinárodních smluv o policejní spolupráci u zúčastněných států, případně nedohledatelnost místa a toku peněz odkud probíhala komunikace.

PodvodyPodvody

11. 10. 2023
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem