Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Za volantem nejčastěji pervitin

VSETÍNSKO: Řidička pod vlivem drogy vezla nezletilé děti.  

Včera večer zastavili karolinští policisté řidiče, u kterého zjistili požití drogy. Není to ojedinělý případ. Pod vlivem pervitinu řídila minulý víkend i mladá řidička, která dokonce vezla dvě nezletilé děti.  Zatímco jsme v minulosti řešili převážně alkohol za volantem, v současné době stále častěji zaznamenáváme u řidičů drogy.
 
Včera večer se jednalo o běžnou silniční kontrolu. Policisté zastavili v Karolince řidiče, u kterého provedli dechovou zkoušku na alkohol. Ta byla negativní. Protože měli kolegové podezření, že třiadvacetiletý cizinec je pod vlivem návykové látky, zvolili použití orientačního testu na drogy. Ten byl pozitivní na pervitin. Pod vlivem stejné drogy usedla za volant minulou sobotu i devatenáctiletá řidička vozidla audi. Dopravní policisté ji zastavili o půl třetí odpoledne ve Valašském Meziříčí. Nejprve prověřovali, zda není pod vlivem alkoholu. To se neprokázalo. Policisté však měli z jejího chování, kdy byla roztěkaná a nepřirozeně veselá pocit, že je pod vlivem nějaké drogy, proto u ní provedli orientační test na návykové látky. Ten prokázal požití pervitinu, což dívka přiznala. Zarážející bylo, že ve vozidle seděly dvě nezletilé děti. Ty si pak převzali rodiče. V takovýchto případech policisté postupují stejně jako u alkoholu. Řidiči zakážou další jízdu a zadrží řidičský průkaz. V přestupkovém řízení pak řidiči hrozí pokuta ve výši 10 000 – 20 000 korun, plus zákaz činnosti na šest měsíců až jeden rok. Pokud je řidič pod vlivem drogy ve stavu vylučujícím způsobilost (u alkoholu je to nad jedno promile), u drog lze tento stav prokázat znaleckým posudkem, dopouští se trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky s trestní sazbou do jednoho roku.
 
V loňském roce zjistili policisté při silničních kontrolách požití drogy u 52 řidičů. Ve velké většině případů byli pod vlivem pervitinu, ale zaznamenali jsme i marihuanu a kokain. V šestnácti případech se jednalo o trestný čin (ohrožení pod vlivem návykové látky), zbylé skutky jsme řešili jako přestupky proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích. Ze statistik vyplývá, že nejčastěji usedají za volant po požití drogy mladí řidiči do třiceti let.
 
Nehody pod vlivem drog
 
V roce 2010 bourali pod vlivem drogy tři řidiči, z nichž jeden zemřel. Jedná se o havárii vozidla v katastru obce Leskovec, která se stala vloni v září. Dvacetiletý řidič tam narazil se Škodou Felicií do stromu. Po převozu do nemocnice zemřel. Pod vlivem drogy byl také pětadvacetiletý řidič audi, který vjel vloni v listopadu na železničním přejezdu v katastru obce Zašová, pod vlak. On i spolujezdec utrpěli lehká zranění. V květnu nezvládl řízení v Rožnově p. R. dvacetiletý mladík, který narazil v důsledku rychlé jízdy do sloupu veřejného osvětlení. Orientační test prokázal přítomnost pervitinu. Nehoda se obešla bez zranění.
 
Silniční kontroly zaměřené na zákaz požívání návykových látek u řidičů, budou pokračovat i v letošním roce, protože je to jedna z priorit Policie ČR v dopravě.
 
 
 
13. ledna 2010, por. Mgr. Lenka Javorková                                                                                                                    
 

vytisknout  e-mailem