Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Za vstup do kolejiště zaplatí až deset tisíc korun

VSETÍNSKO: Lidé si zkracují cestu chůzí přes koleje 

Už několik měsíců řešíme problém, s kterým se potýká vsetínské vlakové nádraží. Desítky cestujících, kteří vystoupí ve stanici z vlaku, nepoužijí k východu k tomu určené místo, ale cestu si zkracují právě přes koleje. Jen pro upřesnění uvádíme, že dle zákona o drahách nesmí nikdo bez povolení provozovatele dráhy vstupovat na dráhu a v obvodu dráhy na místa, která nejsou veřejnosti přístupná. Laicky řečeno se to týká především kolejiště, které je místem veřejnosti nepřístupným. Navíc tím cestující nejen komplikují, ale i ohrožují  práci zaměstnanců Českých drah, zejména výpravčích. Ti nesmí, pokud je někdo v kolejišti, vlak vpustit na trať.
 
Tento týden jsme opět prováděli pravidelnou kontrolu. Během několika minut uplynulého úterý (tj. 5. ledna 2010) se dohlížejícím policistům podařilo zjistit hned pět přestupců, kteří si cestu zkracovali přes koleje a tím vstoupili na místa veřejnosti nepřístupná. Několika tisícovou pokutou tak budou muset zaplatit tři muži a dvě ženy (ve věku 20 až 42 let) ze Vsetínska a Zlínska. I když s nimi bude zahájeno správní řízení, mohou vlastně mluvit o štěstí, protože se nikomu z nich nic nestalo. Často takto přechází i děti, které míří přes koleje do škol v Rokytnici a v Rybníkách.
 
Všech pět zjištěných přestupků bylo oznámeno na Drážní úřad do Prahy, který jako jediný v České republice může uvedené přestupky řešit. Nelze je tedy projednat v zastoupení na jiném místě. Pro potencionálního přestupce to tedy znamená, že bude uvedeným drážním úřadem pozván až do Prahy k projednání přestupku. Sankce, kterou lze za přestupek uložit, dosahuje částky až deseti tisíc korun. V případě mladistvích osob navíc jejich jednání oznamujeme na odbor sociálně právní ochrany dětí a také jejich zákonnému zástupci.
 
Vsetínské nádraží pamatuje i tragickou událost. Na podzim roku 2008 tady zahynula tehdy čtyřiašedesátiletá žena, která šla po jednom z perónů směrem od budovy vlakového nádraží k železničnímu přejezdu u zdravotní pojišťovny. Zřejmě si chtěla zkrátit cestu a přejít přes koleje směrem k dřevařskému závodu. Nezaznamenala ovšem, že za ní jede ve stejném směru vlaková souprava. I když strojvedoucí použil výstražné znamení, žena nezareagovala a nakročila z perónu do kolejiště. Došlo ke střetu, kdy žena byla stržena pod vlak a v důsledku toho utrpěla zranění neslučitelná se životem.
 
Cestujícím, ale i ostatním lidem, kteří si budou chtít uvedeným způsobem zkrátit cestu, vzkazujeme, že naše kontroly jsou více než pravidelné a k přestupcům jsme nekompromisní !!!
 
7. ledna 2010, nprap. Ludmila Brousilová
 

vytisknout  e-mailem