Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zábavná pyrotechnika

PLZEŇSKÝ KRAJ – Silvestr se blíží. 

     Blížící se konec roku je spojen s oslavami a používáním zábavné pyrotechniky. Každoročně se setkáváme s následky jejího nesprávného užívání, kdy dochází ke škodám na zdraví a na majetku. V Plzeňském kraji budou v souvislosti s konáním silvestrovských oslav přijata bezpečnostní opatření. Policisté budou dbát především na to, aby byl zajištěn klid a veřejný pořádek a aby byla zabezpečena plynulost silničního provozu. V případě jakéhokoliv protiprávního jednání jsou policisté připraveni okamžitě a efektivně zasáhnout.

     Na co si při nákupu zábavné pyrotechniky dávat pozor?

     Při nákupu dbejte především na kvalitu nabízeného zboží. Doporučujeme zábavnou pyrotechniku kupovat v kamenných obchodech.  Předměty by neměly být poškozené, navlhlé nebo jiným způsobem znehodnocené. Dále by měly být opatřeny českým návodem, který vždy striktně dodržujte. Se zábavnou pyrotechnikou manipulujte zásadně na volném prostranství, v dostatečné vzdálenosti od dalších objektů (stromy, domy, vozidla) a samozřejmě neohrozit i další osoby.

     Pyrotechnické výrobky ověřené podle staré právní úpravy lze uvádět na trh a prodávat podle  vyhlášky ČBÚ č. 174/1992 Sb., které jsou označeny  značkou pro pyrotechnické výrobky pod písmeny ČÚZZS. Vyhláška rozděluje tyto výrobky podle stupně nebezpečnosti  do 4 tříd:

1) Pyrotechnické předměty 1. třídy – mohou být prodávány osobám mladším 18 let, pokud v návodu není stanoven zákaz prodeje těmto osobám (např.  petardy Pirát, bouchací kuličky Čertíci, práskací sňůrky, atd.).

2) Pyrotechnické předměty 2. třídy – mohou být prodávány jen osobám starším  18 let (např. římské svíce, fontány, rakety, atd.).

3) Pyrotechnické předměty 3. třídy – mohou být prodávány jen osobám s odbornou způsobilostí odpalovače ohňostrojů.

4) Pyrotechnické předměty 4. třídy – zde je nutné  povolení místně příslušného obvodního báňského úřadu, předměty jsou prodejné pouze osobám s odbornou způsobilostí odpalovače ohňostrojů. Tyto výrobky by neměly být volně dostupné!

     Policisté z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Vám přejí krásné prožití Silvestra a úspěšný vstup do nového roku 2018.

pprap. Hana Rubášová
29. prosince 2017

vytisknout  e-mailem