Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zábavná pyrotechnika v souvislosti s oslavou nového roku

ROKYCANSKO - Pár rad k používání zábavné pyrotechniky. 

V souvislosti s blížícím se koncem roku 2015 a očekávanými oslavami roku nového policisté na Rokycansku upozorňují na důležitá pravidla při nákupu a použití zábavné pyrotechniky. Mezi základní pravidla patří pořídit si pyrotechniku výhradně z kamenných obchodů a vyvarovat se nákupům ve stáncích, kde hrozí riziko, že výrobky mohou být zvlhlé. Právě vlhkost negativně působí na správnou funkčnost a bezpečnost zábavné pyrotechniky. Každý výrobek, který dostane do ruky zákazník, musí mít mimo jiné návod k použití v českém jazyce. Pokud se vám do ruky dostane výrobek bez návodu či bez označení třídy a kategorie nebezpečnosti raději jej nekupujte.

Základní pravidla při manipulaci:

- před použitím si řádně přečtěte celý návod k použití a dodržujte veškeré pokyny
- výrobek zabezpečte před dětmi, dodržujte bezpečnou vzdálenost od lidí, vozidel a hořlavých látek atd.
- nikdy se nenahýbejte nad ústí výmetnice
- zápalnici zapalte, jen když jsou ostatní lidé v bezpečné vzdálenost
- v případě, že dojde k selhání výrobku, nikdy k němu ihned nechoďte, vyčkejte, může totiž dojít ke zpožděnému odpálení
- k zábavné pyrotechnice přistupujte vždy s patřičným respektem

Zábavná pyrotechnika se dělí do čtyř kategorií:

kategorie 1 - řadí se sem velmi málo nebezpečné výrobky, které jsou prodejné osobám starším 15 let. Při jejich použití je třeba dodržet bezpečnou vzdálenost od hořlavých materiálů a dbát opatrnosti vůči lidem, od kterých dodržovat vzdálenost minimálně 1 metr.

kategorie 2 - zde jsou zařazeny mále nebezpečné výrobky, které jsou prodejné osobám starším 18 let. U těchto výrobků činí bezpečná vzdálenost minimálně 8 metrů. Tyto výrobky jsou výhradně pro venkovní použití!!!

kategorie 3 - již se jedná o výrobky středně velkého nebezpečí. Tyto jsou prodejné osobám starším 18 let. V případě užití výrobků této kategorie je bezpečná vzdálenost minimálně 15 metrů. Rovněž jako u výrobků z kategorie 2 jsou pouze pro venkovní použití!!!

kategorie 4 - výrobky představující velké nebezpečí. Takové produkty mohou používat pouze osoby s osvědčením o odborné způsobilosti.

Problémům, které by mohly nastat se zábavnou pyrotechnikou, předejdeme při dodržování rad pro bezpečné používání a manipulaci. Pamatujte, že při použití těchto výrobků může dojít ke zranění osob nebo škodě na majetku. K tomu by docházet nemuselo, pokud by  byly respektovány rady pro bezpečnou manipulaci. U mnoných případů zranění osob a škodě na majetku hraje negativní roli také alkohol. V souvislosti s používáním zábavné pyrotechniky za účasti alkoholu hraje svoji roli neopatrnost a podceňování základních pravidel bezpečné manipulace.
Policisté doporučují občanům používat pouze schválené výrobky, pozorně si vždy přečíst návod k použití, dodržovat zásady pro bezpečnou manipulaci a chovat se tak, aby nedošlo ke zranění osob nebo škodám na majetku.  



nprap. Hana Kroftová
28. prosince 2015

vytisknout  e-mailem