Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zabezpečte si řádně svůj počítač

KLADENSKO – Piráti jsou nevyzpytatelní. 

Včera 18. července 2016 zahájila vyšetřovatelka služby kriminální policie a vyšetřování úkony trestního řízení ve věci přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a přečinu vydírání. Toho se dopustil zatím nezjištěný pachatel, který 7. července letošního roku zaslal poškozenému sedmapadesátiletému muži z Kladna do jeho osobního e-mailu, z nezjištěné e-mailové adresy zprávu s přílohou, kdy po otevření přílohy byly poškozenému zablokovány všechny jeho dokumenty, osobní složky a fotografie. Následně bylo nabídnuto zpětné odblokování po zaplacení částky 500,- USD prostřednictvím virtuální měny bitcoin. Pachateli v případě vypátrání hrozí trest odnětí svobody až čtyři roky.

Důrazně upozorňujeme veřejnost, aby na podobné výzvy nereagovala a ignorovala instrukce uvedené ve zprávě!

Policejní specialisté se touto kriminalitou intenzivně zabývají, avšak šetření těchto případů je velmi specifické a složité. Doporučujeme všem uživatelům používat antivirovou kontrolu a tím eliminovat další aktivitu počítačového škodlivého kódu.  

Pro hlášení závadového obsahu a závadových aktivit na internetu byl na internetových stránkách policie spuštěn provoz on-line formuláře, kde můžete tuto trestnou činnost oznámit.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
19. července 2016

 

 

vytisknout  e-mailem