Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Začala houbařská sezóna

CHEB- Dbejte ať se neztratíte 

Včera 3.8.2011 se v lesním porostu u obce Studánka u Aše odehrál jeden z případů se šťastným koncem, kde se 69letá žena se svým manželem vydala v dopoledních hodinách na houby. V lese se rozdělili a měli se setkat u vozidla za dvě hodiny, kam však žena ve smluvený čas nedorazila. Pohřešovaná u sebe neměla ani mobilní telefon a na volání manžela nereagovala. Muž tedy vše okolo 13:00 hodiny oznámil na policii. Do pátrací akce se zapojilo 9 policistů i se psovodem. Policisté následně propátrávali lesní porost. Pohřešovaná žena byla policisty kolem 14:30 hodin nezraněna nalezena v lese.

Ať se do lesa vydáte na houby, borůvky, na výlet či z jiných důvodů měli byste dbát rad a doporučení, které by měli předejít nepříjemné až někdy nebezpečné situace. Nejlepší je držet se cest a turistických značek. Být vybaven mapou a hlavně sledovat trasu. Stejně tak důležité pak je, aby se houbař nevydával do lesního porostu samotný. Když vás jde více, je důležité zůstávat v dohledu, čekat na sebe. Dobré je vědět, kam máme namířeno a případně kudy se vydáme. Pokud se stane, že se ztratíte, zachovejte chladnou hlavu. Zmizela-li vám skupina a nemáte jistotu, že za ní jdete správnou cestou, vraťte se na místo, kde jste se všichni viděli naposledy a počkejte.

Jestliže jste se dali na výlet do lesních prostor sami a zabloudíte, neztrácejte hlavu a držte se při hledání cesty z lesa jednoho směru. Nejhorší je chodit v kruhu nebo panicky pobíhat a každou chvíli měnit rozhodnutí, na kterou stranu se vydáte. Můžete se vrátit na místo, jehož polohou jste si jisti, nebo jít vhodným směrem, dokud nenarazíte na místo, které dokážete identifikovat. Stejně tak je dobré dát vědět příbuzným a známým, kam máte namířeno a případně kudy se vydáte. Je dobré navštěvovat místa, která jsou houbařům dobře známá.

Pokud se vydáte do méně známých míst, kde lze snadno ztratit orientaci, měli byste mít u sebe mobilní telefon, kterým lze přivolat pomoc. Proto je nutné, aby byl hlavně funkční a řádně nabitý. Obzvlášť je dobré také poučit své děti o tom, jak se zachovat v případě, že se v lese ztratí.
 
Ve většině případů vše skončí dobře, pohřešovaní jsou v pořádku nalezeni živí a zdraví, a pátrání je v tu dobu ukončeno.

nprap. Bc. Martina Hrušková
Čt 4.srpna 2011

vytisknout  e-mailem