Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Začátek prázdnin je ve znamení dopravně bezpečnostních akcí

Jihočeský kraj – Uplynulý víkend zkontrolovali policisté přes 2 000 vozidel, další akce začíná dnes. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Jihočeští policisté se stejně jako ostatní kraje naší republiky zapojili do dopravně bezpečnostní akce, kterou vyhlásil policejní prezident a která souvisí s nepříznivým vývojem dopravní nehodovosti o letních prázdninách. První část této dopravně bezpečnostní akce odstartovala dne 27. června, viz článek: http://www.policie.cz/clanek/dopravne-bezpecnostni-akce-126383.aspx.
 
Druhá část proběhla o uplynulém víkendu, kdy policisté ve dnech 4. – 6. července zkontrolovali více než 2 000 vozidel. Téměř 300 policistů kontrolovalo hlavně dodržování nejvyšší dovolené rychlosti v obcích i mimo ně, včetně dodržování rychlosti na železničních přejezdech. Policisté kontrolovali také způsob jízdy a dodržování pravidel silničního provozu – používání bezpečnostních pásů, držení hovorového zařízení za jízdy atd. Policisté tak zjistili celkem 466 dopravních přestupků. Nejvíce se jich týkalo porušení rychlosti – celkem 123 případů. Toto číslo je velmi alarmující, protože na jihu Čech neubývají počty nehod, při kterých umírají lidé a které jsou způsobené právě příliš rychlou jízdou. Řidiči jsou v tomto ohledu naprosto nepoučitelní, protože přes veškerá upozornění a varování jezdí stále velmi rychle a riskují tak životy. Více než 60 vozidel mělo nevyhovující technický stav. Čtyřicet osob, které jely ve vozidlech, nemělo zapnutý bezpečnostní pás. Dva řidiči jeli pod vlivem alkoholu, tři pod vlivem návykových látek. Ve třech případech spáchal přestupek řidič motocyklu. Pět řidičů nemělo nalepenou dálniční známku.
 
Dopravně bezpečnostní akce pokračuje i tento víkend svoji třetí částí. Začala dnes a policisté se opět budou věnovat důkladné kontrole řidičů na silnicích. Přesto je důležité si uvědomit, že přes veškeré kontroly, které policisté provádí, závisí vše především na samotných řidičích. Oni musí jezdit s opatrností a zodpovědně. Jen tak je možné „Zastavit jízdu smrti.“
Logo ZASTAV JÍZDU SMRTILogo ZASTAV JÍZDU SMRTI
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, krpc.pio@pcr.cz
11. července 2014

vytisknout  e-mailem