Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Záchrana lidského života

TRUTNOVSKO - Nezaváhal a skočil do řeky pro tonoucí se holčičku. 

Úpa v ÚpiciÚpa v Úpici
V pondělí odpoledne 19. 5. 2014 došlo krátce po půl čtvrté v Úpici na ulici Maxima Gorkého k nešťastné události, při které pětiletá dívenka z dosud nezjištěných příčin spadla do koryta řeky Úpy, kde byla silným proudem unášena několik stovek metrů.
V tu dobu uvedeným místem procházel šestatřicetiletý místní občan se svou manželkou a dětmi. Mladý muž nezaváhal ani na vteřinu a do řeky pro tonoucí se holčičku skočil. S ohledem na silný proud, kterým řeka odváděla vodu po vydatných víkendových deštích, se obětavý muž s nasazením vlastního života k dívence dostal a po několika desítkách metrů ji vynesl na břeh. Ihned poté byla ze strany zachránce holčičce podána první pomoc, kdy byla po dobu několika minut až do příjezdu záchranářů resuscitována. Po příjezdu lékařů tito pokračovali v oživování, které bylo úspěšné. Dívenka byla poté transportována vrtulníkem letecké záchranné služby do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
Z následně provedeného šetření zasahující policisté zjistili, že mužem, který pro tonoucí se dívku bez zaváhání skočil, byl šestatřicetiletý muž z Úpice, který je příslušníkem Vězeňské služby a pracuje v jedné z místních věznic. Nebýt jeho všímavosti a odhodlanosti v danou chvíli udělat to, co by měl udělat snad každý, mohlo dojít k velké tragédii. Bezvládné tělo by bez jeho zásahu mohl silný proud říčního toku unášet i desítky kilometrů. Díky činu, který si zcela jistě zaslouží nejedno ocenění, byla tonoucí se dívka vytažena na břeh a po obnovení životně důležitých funkcí byla co nejrychleji transportována na speciální zdravotnické pracoviště. 
Denně se pohybujeme ve společnosti mnoha občanů, kteří jsou něčím výjimeční. Shora uvedený muž, který nezaváhal ani na vteřinu a udělal to, co udělal, je výjimečný právě pro čin, který s největší pravděpodobností zachránil to nejcennější – život malého dítěte, a za to mu patří velké poděkování.
por. Bc. Udo Ertner
20. 5. 2014 v 10:00
Novinky.cz:
Odkazy do noveho okna

Úpa Úpice 1.

Úpa Úpice 1. 

Detailní náhled

Úpa Úpice 2.

Úpa Úpice 2. 

Detailní náhled

Úpa Úpice 3.

Úpa Úpice 3. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem