Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Záchrana života

Strakonice - Muž zavolal na linku 158 a oznámil, že chce skoncovat se životem. (hlasová schránka 974 237 116)  

Policisté z Obvodního oddělení Radomyšl pprap. Mgr. Petr Nečas a prap. Marek Votava se zasloužili o záchranu lidského života. V úterý 13. května na linku 158 zavolal z mobilního telefonu muž, který oznámil, že chce skoncovat se životem, že se chce oběsit. Službu konající operační důstojník se snažil s mužem navázat rozhovor, při kterém mu volající sdělil, že se s ním rozešla přítelkyně a chce ukončit svůj život v opuštěném zemědělském statku. Během dvacetiminutového rozhovoru byla současně na místo události vyslána policejní hlídka z Radomyšle. Nepřetržitou konverzací operačního důstojníka s mužem, tak získala dostatek času a informací o muži i místu události. Operační důstojník muže přesvědčil, aby objekt opustil a odešel do obce k domu přítelkyně. Po dvacetiminutové komunikaci se hovor přerušil (vybitý mobil). Policisté na místo dorazili během několika málo minut. „Rozrušeného muže jsme našli sedět u plotu domu. Tam, kam ho kolega při telefonickém rozovoru navedl. Na místo jsme přivolali rychlou záchrannou službu“, uvedl policista Marek Votava. Muž po vyšetření skončil v péči lékařů.
 
Jedná se o padesátiletého muže ze severních Čech, který přijel na jih za svojí přítelkyní. Ta se s ním však rozešla. Muž proto tři dny přebýval v opuštěném zemědělském statku. Policisté následně našli opuštěný objekt, kde se nacházel připravený stůl a lanko, na kterém se chtěl muž oběsit.
 
Policisté svým komunikativním jednáním a profesionálním přístupem padesátileletému muži jeho úmysl rozmluvili a zachránili mu tak život.
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz
19. května 2014
 

vytisknout  e-mailem