Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Záchrana života dítěte

KRÁLOVOVÉHRADECKO - Batole strhl policista z okenního parapetu na poslední chvíli 

Královéhradečtí policisté z Obvodního oddělení policie II byli včera krátce po čtrnácté hodině vysláni do ulice ČSA v Hradci Králové. Jednapadesátiletá žena totiž oznámila, že z okna v prvním patře jednoho z činžovních domů padají na chodník dětské hračky. Dále vyslovila obavy o malé dítě, které se mělo v tomto bytě nacházet. Žena dostala údajně strach, aby nevypadlo z okna ven.

Po příjezdu na místo policisté vyběhli do prvního patra. Protože na zvonění a bouchání  na dveře podezřelého bytu nikdo nereagoval, požádali o pomoc obyvatele sousedního bytu, kteří muže zákona pustili dovnitř. Když z otevřeného okna bytu sousedů vyhlédl policista do okna, z nějž měly padat ven hračky, spatřil na okenním rámu dětské ručičky a hlavičku. Ihned se proto rozhodl využít svého oprávnění, vyběhl na chodbu a kopem  otevřel dveře podezřelého bytu. Proběhl chodbou okolo štěkajícího psa až do pokoje, kde spatřil na okenním parapetu stojícího 1,5letého chlapečka. Ve snaze zabránit jeho pádu, přiběhl k oknu a dítě chytil do náruče.

Až poté si všiml, že na posteli spí nějaká žena, kterou se mu však nedařilo probudit. V té době přiběhli na místo ještě další policisté. Ženu se jim podařilo po chvíli vzbudit, byla však velmi malátná, zpočátku nereagovala a jevila známky opilosti. Hlídka ženě sdělila, že dítě, které měla pravděpodobně na starosti, téměř vypadlo z otevřeného okna. Policisté dále zjistili, že dítě se do okna dostalo přes křeslo, které bylo k otevřenému oknu přisunuté. Policisté ženu vyzvali k prokázání totožnosti. Dále ji vyzvali k provedení dechové zkoušky na zjištění případného alkoholu, což žena odmítla stejně, jako odběr krve. Následným šetřením policisté zjistili, že se jedná o 47letou ženu, která hlídala svého vnuka, zatímco byli rodiče v práci. Podle svědků jsou prý alkoholové dýchánky v tomto bytě takřka neustále. Policie celou věc proto postoupí na zdejší Magistrát města na oddělení sociálně právní ochrany dětí.

por. Mgr. Lenka Burýšková
tisková mluvčí
Zveřejněno: 22. května 2013 v 11:45
 

 

vytisknout  e-mailem